Σάββατο, 05 Απριλίου 2025

|

Search

Λιμνοδεξαμενή Πανόρμου Σκοπέλου: Από Ελπίδα σε Εγκατάλειψη

Λιμνοδεξαμενή Σκοπέλου: Από Ελπίδα σε Εγκατάλειψη
Κάποτε ήταν ένα έργο-ελπίδα. Σήμερα είναι ένα «οικοσύστημα για αγριόχορτα». Η περίφημη λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο της Σκοπέλου, που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες το 1996, κόστισε το εντυπωσιακό ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ και υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το 40% των αναγκών υδροδότησης του νησιού, σήμερα είναι απλώς… μια φυσική γλάστρα...

Η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο της Σκοπέλου, ένα έργο που άλλοτε χαρακτηρίστηκε ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση του νησιού, σήμερα παραμένει ένα θλιβερό μνημείο εγκατάλειψης. Η σάπια μεμβράνη της, που υποτίθεται πως θα συγκρατούσε τα πολύτιμα αποθέματα νερού, έχει πλέον μετατραπεί σε γόνιμο έδαφος για αγριόχορτα, αποκαλύπτοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο την παραμέληση που έχει υποστεί το έργο.

Λιμνοδεξαμενή Σκοπέλου: Από Ελπίδα σε Εγκατάλειψη
Λιμνοδεξαμενή Πανόρμου | …ένας θλιβερός μάρτυρας ενός φιλόδοξου έργου που κατέληξε… μια αγροτική φάρσα!

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής ξεκίνησε το 1996, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τότε Γεωργίας), με ένα εντυπωσιακό κόστος 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αρχικός στόχος της ήταν φιλόδοξος: να καλύψει το 40% των αναγκών υδροδότησης του νησιού, προσφέροντας μια ουσιαστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Με χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων, το έργο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατακόρυφα.

Η σάπια μεμβράνη της, που προοριζόταν να συγκρατεί νερό, αποφάσισε πως της ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του λιβαδιού και πλέον φιλοξενεί μια εξαιρετική ποικιλία από ζιζάνια και αγριόχορτα. Αντί για νερό, έχουμε έναν αυτοσχέδιο βοτανικό κήπο, που αν μη τι άλλο, φροντίζει να δίνει πράσινο στο τοπίο…

Ωστόσο, η λιμνοδεξαμενή δεν λειτούργησε ποτέ, αφήνοντας τους κατοίκους της Σκοπέλου να αναρωτιούνται για το μέλλον ενός έργου που υποτίθεται πως θα αποτελούσε σωτήριο μέσο αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Οι φθορές στην κατασκευή της, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης, έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή της. Η εικόνα της εγκατάλειψης είναι αποκαρδιωτική: εδώ που υποτίθεται έπρεπε να υπάρχει νερό, τώρα απλώνεται μια έκταση γεμάτη αγριόχορτα χόρτα και σχισμένες μεμβράνες, που μαρτυρούν την αδιαφορία των υπευθύνων.

Και τώρα, το μεγάλο ερώτημα: Θα λειτουργήσει ποτέ; Ή μήπως πρέπει να τη διαφημίσουμε ως το πρώτο “Βοτανικό Πάρκο Αγριόχορτων της Σκοπέλου”; Ποιος ξέρει… Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το τότε υπουργείο Γεωργίας είχε επενδύσει σε καλλιέργεια πατάτας αντί για λιμνοδεξαμενή, τουλάχιστον θα είχαμε κάτι να φάμε!

Η ιστορία της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που, παρά την αρχική του σημασία και το υψηλό κόστος κατασκευής, αφέθηκε στη μοίρα του. Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου με τακτές ανακοινώσεις της εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές όλου του νησιού, ενώ το νησί βλέπει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων να μαραζώνει, περιμένοντας –ίσως μάταια– τη λειτουργία του…

Διαβάστε ακόμα:

Ρηγίνος Β. Πατσής 2424023188 Σκόπελος, Βόρειες Σποράδες
Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία