Η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο της Σκοπέλου, ένα έργο που άλλοτε χαρακτηρίστηκε ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση του νησιού, σήμερα παραμένει ένα θλιβερό μνημείο εγκατάλειψης. Η σάπια μεμβράνη της, που υποτίθεται πως θα συγκρατούσε τα πολύτιμα αποθέματα νερού, έχει πλέον μετατραπεί σε γόνιμο έδαφος για αγριόχορτα, αποκαλύπτοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο την παραμέληση που έχει υποστεί το έργο.

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής ξεκίνησε το 1996, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τότε Γεωργίας), με ένα εντυπωσιακό κόστος 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αρχικός στόχος της ήταν φιλόδοξος: να καλύψει το 40% των αναγκών υδροδότησης του νησιού, προσφέροντας μια ουσιαστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Με χωρητικότητα 100.000 κυβικών μέτρων, το έργο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατακόρυφα.

Ωστόσο, η λιμνοδεξαμενή δεν λειτούργησε ποτέ, αφήνοντας τους κατοίκους της Σκοπέλου να αναρωτιούνται για το μέλλον ενός έργου που υποτίθεται πως θα αποτελούσε σωτήριο μέσο αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Οι φθορές στην κατασκευή της, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης, έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή της. Η εικόνα της εγκατάλειψης είναι αποκαρδιωτική: εδώ που υποτίθεται έπρεπε να υπάρχει νερό, τώρα απλώνεται μια έκταση γεμάτη αγριόχορτα χόρτα και σχισμένες μεμβράνες, που μαρτυρούν την αδιαφορία των υπευθύνων.

Η ιστορία της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που, παρά την αρχική του σημασία και το υψηλό κόστος κατασκευής, αφέθηκε στη μοίρα του. Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου με τακτές ανακοινώσεις της εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές όλου του νησιού, ενώ το νησί βλέπει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων να μαραζώνει, περιμένοντας –ίσως μάταια– τη λειτουργία του…