Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Ευρεία σύσκεψη σωματείων, φορέων και γιατρών για την Υγεία στη Σκόπελο | Αποφασίστηκε η παραπέρα κλιμάκωση των διεκδικήσεων

Ευρεία σύσκεψη σωματείων, φορέων και γιατρών για την Υγεία στη Σκόπελο
Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η σύγχρονη ιατρική έχει κάνει τεράστια άλματα, οι γιατροί να μην έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη διαγνωστικά εργαλεία, όπως είναι μια εξέταση αίματος και μια ακτινογραφία και όλοι μας να αγωνιούμε μήπως αρρωστήσουμε νύχτα ή σε «λάθος βάρδια».
Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν και από τους γιατρούς, όλα αυτά για τα οποία δίνουν μάχη τα σωματεία και οι φορείς της Σκοπέλου και αποφασίστηκε η κλιμάκωση των διεκδικήσεων, με την απαίτηση να καλυφθούν άμεσα όλες οι προβεπόμενες από το οργανόγραμμα ειδικότητες, να δοθούν κίνητρα, ώστε να έρθουν γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες στο νησί και να υπάρξει δυναμική παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε κάποια έκτακτη συνεδρίασ'η του, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να ακολουθήσουν δυναμικές διεκδικήσεις…

«Δεν πάει άλλο… Χορτάσαμε με τις υποσχέσεις επί των υποσχέσεων όλων των κυβερνώντων, που επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, άκουσαν και ξαναάκουσαν για τα προβλήματα και τις ελλείψεις, έβγαλαν φωτογραφίες για τα δελτία τύπου που διοχετεύουν στα ΜΜΕ και μετά ξέχασαν μέχρι να ξαναθυμιθούν», ακούσαμε να λένε σε μία ακόμα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου, στο χώρο του Δημοτικού καφενείου από τα σωματεία και τους φορείς του νησιού για ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της Υγείας στο νησί, την στελέχωση του ΕΚΑΒ, την πρόσληψη ακτινολόγου και γιατρών γενικής ιατρικής, αφού για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου προβλέπονται 5(!) θέσεις και είναι καλυμμένη η μία και την αποκατάσταση της βλάβης του ελικοδρομίου.

Αυτή τη φορά «οι τρελοί του χωριού», οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτύρονται με διάφορες μορφές πάλης, προσπαθώντας να αναδείξουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. Σκοπέλου, δεν ήταν μόνοι, αλλά μαζί τους ήταν και οι γιατροί που δίνουν τη μάχη της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο νησί.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση τόσο για το κτίριο που καταρρέει, το οποίο κατασκευάστηκε το 1989 και από τότε καμία ουσιαστική επισκευή – συντήρηση δεν έχει γίνει, όσο και για τη στελέχωση του επιστημονικού δυναμικού, αφού σήμερα για την πρωτοβάθμια υγεία υπηρεσίες προσφέρουν μία παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, μία γενική γιατρός, αντί για 5(!) και οι αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι όταν φθάνουν στο νησί αντιλαμβάνονται ποιο ΕΣΥ πρόκειται να υπηρετήσουν.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο ιδιώτης γιατρός κ. Οδυσσέας Βέρρας, ο οποίος μίλησε για την αρνητική του εμπειρία, όταν μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην Ιρλανδία, έφθασε στο νησί και θέλησε να εργαστεί ως γενικός ιατρός, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Όπως τόνισε οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και τα «κλειστά αφτιά» της 5ης ΥΠΕ, τον εξανάγκασαν σε παραίτηση!

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν και από τους γιατρούς, όλα αυτά για τα οποία δίνουν μάχη τα σωματεία και οι φορείς της Σκοπέλου και αποφασίστηκε η κλιμάκωση των διεκδικήσεων, με την απαίτηση να καλυφθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα ειδικότητες, να δοθούν κίνητρα, ώστε να έρθουν γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες στο νησί και να υπάρξει δυναμική παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε κάποια έκτακτη συνεδρίασή του, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να ακολουθήσουν δυναμικές διεκδικήσεις…

Το «χωρίς φώτα» ελικοδρόμιο

Τον Νοέμβριο του 2022, η εφημερίδα Sporadesnews αποκάλυψε ότι: «η βλάβη στο φωτισμό του ελικοδρομίου εγκυμονεί κινδύνους για ασθενείς των οποίων η διακομιδή θα εκτιμηθεί ότι πρέπει να γίνει άμεσα, αλλά εκείνη τη νύχτα οι άνεμοι που θα πνέουν θα είναι πάνω από 6 Μπφ και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατόν να γίνει διακομιδή με πλωτό μέσον…»

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της νύχτας 24 προς 25 Νοεμβρίου, όπου τα πλωτά ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά ούτε και το ελικόπτερο να προσγειωθεί στο «τυφλό» ελικοδρόμιο, ενώ η λύση προσγείωσης στο δημοτικό στάδιο απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα η διακομιδή να πραγματοποιηθεί με το πρώτο φως της ημέρας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό τώρα και στο μέλλον, σε περίπτωση που τα φώτα δεν επισκευασθούν “χθες”…»

Το αμέσως επόμενο διάστημα διαβάσαμε (Δεκέμβριος 2022) ότι «δι’ ενεργειών μου» η βλάβη θα αποκατασταθεί άμεσα και ότι ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, σε συνεργασία με την ΑΠΑ, φρόντισε να δρομολογηθεί άμεσα η αυτοψία και οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να παραδοθεί και πάλι το ελικοδρόμιο στους κατοίκους της Σκοπέλου.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. είχε τονίσει τότε ότι «ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι πάντα κοντά στα δίκαια αιτήματα και τα προβλήματα της Μαγνησίας και ιδιαίτερα για το ελικοδρόμιο, κινητοποιήθηκαν άμεσα καθώς ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η συγκεκριμένη υποδομή είναι ζήτημα ζωής σε έκτακτες περιπτώσεις για τους νησιώτες μας» (Δεκ. 2022).

Μετά την ευθύνη για την βλάβη ανέλαβε η κακοκαιρία Ariel(!) για να περάσει ένας χρόνος και να πληροφορηθούμε από την επιστολή των γιατρών του Κ.Υ. ότι «σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, ουσιαστικό είναι να αναφερθεί, επίσης, ότι στο ελικοδρόμιο του νησιού εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργούν τα φώτα σήμανσης, με αποτέλεσμα να καθίστανται ανέφικτες οι αεροδιακομιδές τις νυχτερινές ώρες

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία