Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση

Οικισμός Σκοπέλου από ψηλά
Τα αντλιοστάσια του βιολογικού βρώμοκοπανε και ζέχνουνε και βέβαια στην ερώτηση των επισκεπτών: Τι μυρίζει έτσι; απαντάω με μία συγκεκριμένη φράση: Η αδιαφορία μας! Μήπως θα έπρεπε να αλλάξω τη φράση και να λέω: Το πτώμα του Δήμου μας;

Γράφει ο Βαγγέλης Γ. Κοσμάς

Κύριε δήμαρχε,

διαβάζοντας τις αναρτήσεις σας και το ότι όλα πηγαίνουν καλά στη Σκόπελο και για την ασφάλεια που απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες στο νησί μας, μου δίνεται η εντύπωση ότι ένας από τους δυο μας δεν ζει εδώ.

Οι δρόμοι του οικισμού, αλλά και ολόκληρου του νησιού έχουν μετατραπεί σε πίστες αγώνων και επιδείξεων, για μηχανές μεγάλου κυβισμού, enduro και για αμάξια και παπάκια με πειραγμένες εξατμίσεις. Οι μηχανές ουρλιάζουν, πολλές φορές με συχνότητα πενταλέπτου και περνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα πότε στη μία ρόδα και πότε κάνουν «κωλιές» και μπαντιλίκια, γράφοντας κυριολεκτικά στην άσφαλτο. Οι επισκέπτες, με έκπληκτα μάτια παρακολουθούν το φαινόμενο και κυριολεκτικά παίζουν ρώσικη ρουλέτα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τους δρόμους, με τα ανύπαρκτα πολλές φορές πεζοδρόμια και μην ξέροντας ποιος ψευτόμαγκας θα τους πάρει μαζί του. Μέρα νύχτα τα αμάξια που προανέφερα και τα παπάκια ξεσηκώνουν τον κόσμο κυριολεκτικά περνώντας σαν  σφαίρα από μπροστά μας ουρλιάζοντας και σπινιάρωντας.

Φυσικά το 99% αυτών των ασυνείδητων οδηγών είναι ντόπιοι και ενόψει βέβαια εκλογών είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος τα κάστανα από τη φωτιά.

Τριτοκοσμικές συνθήκες και το χειρότερο δίνεται η εντύπωση στα νέα παιδιά ότι η ανομία, ο τραμπουκισμός στο δρόμο, ο μη σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, είναι το δεδομένο και υπάρχει χωρίς κάνεις να το εμποδίζει. Δεν τηρείται ποτέ από τους συγκεκριμένους οδηγούς το όριο ταχύτητας εντός του οικισμού.

Τρέμουμε κυριολεκτικά για τους ανθρώπους μας και δεν ξέρουμε αν τα παιδιά μας θα γυρίσουν από το σχολείο ή το φροντιστήριο τους!

Τα αντλιοστάσια του βιολογικού βρώμοκοπανε και ζέχνουνε και βέβαια στην ερώτηση των επισκεπτών: Τι μυρίζει έτσι; απαντάω με μία συγκεκριμένη φράση: Η αδιαφορία μας! Μήπως θα έπρεπε να αλλάξω τη φράση και να λέω: Το πτώμα του Δήμου μας;

Επιπλέον τα λύματα πολλές φορές από την υπερχείλιση πέφτουν στο ρέμα της Λίμνης και καταλήγουν στην Άμμο.

Κύριε δήμαρχε δεν ξέρω πόσο καιρό έχετε να περάσετε από το ΧΥΤΑ αλλά νομίζω πολύ. Διότι αν τον είχατε επισκεφθεί θα ξέρατε ότι βουνά ολόκληρα από σκουπίδια παραμένουν άθαφτα και η καινούργια πυρκαγιά είναι απλά θέμα χρόνου και συγκυριών. Η προηγούμενη ταλαιπώρησε το νησί μας εννέα χρόνια από το 2001 μέχρι το 2009 και αν ο υπογράφων την παρούσα επιστολή δεν το είχε καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να έκαιγε ακόμα.

Ο δήμος Σκοπέλου κινδύνευσε τότε με πολύ μεγάλο ημερήσιο πρόστιμο, για κάθε μέρα  συνεχιζόμενης φωτιάς. 15 μέρες περίπου μετά την καταγγελία, τον  Αυγούστου του 2009 η φωτιά έσβησε. Όλοι ξέρουμε τι παράγει η ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων. Καλό θα ήταν να δείτε και αν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ ή αν τα στραγγίσματα καταλήγουν στη θάλασσα. Είμαι σίγουρος ότι κανείς από τους τρεις σημερινούς υποψήφιους δεν γνωρίζε και δεν  ενδιαφέρθηκε τότε για τη φωτιά στον Κεντριά.

Γνωρίζετε βέβαια, ότι τα θέματα αυτά δεν είναι η  πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά που σας τα επισημαίνω καθόλη τη διάρκεια της θητεία σας χωρίς βέβαια να έχει γίνει το παραμικρό.

Με τιμή

Βαγγέλης Γ. Κοσμάς

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία