Παρασκευή

18 Οκτωβρίου 2024

Αναφορά για (πιθανή) μόλυνση θαλασσίου ύδατος στο κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου

Αναφορά για (πιθανή) μόλυνση θαλασσίου ύδατος στο κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου
19 Ιουλίου 2024
Ο σκοπός αυτής της έγγραφης αναφοράς μου δεν είναι να κατηγορήσω κάποιον αλλά να αναδείξω το θέμα γιατί ΕΑΝ όντως αυτά που είδα να αναυλύζουν μέσα στη θάλασσα, είναι λύματα από αποχετεύσεις (βόθρους), εξού και η δυσοσμία, πρόκειται για ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των φιλόξενων κατοίκων του νησιού...

Προς: Δήμο Σκοπέλου

Κοιν:  Λιμεναρχείο Σκοπέλου, Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Σκοπέλου, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, (ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων)

Θέμα: Αναφορά για (πιθανή) μόλυνση θαλασσίου ύδατος στο κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Καλή σας ημέρα,

Μετά από μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρώσω κάποιες διευθύνσεις αρμόδιων υπηρεσιών που μπορεί να γνωρίζουν/ευθύνονται για την πιθανή μόλυνση της θάλασσας, σας παραθέτω την παρακάτω μου αναφορά/καταγγελία για το τι είδα να συμβαίνει στις πολυήμερες διακοπές μου στο υπέροχο νησί σας.

Δεν κατάγομαι από την Σκόπελο, επισκεύπτομαι νησι από το 1997 και το αγαπάω ίσως λίγο περισσότερο από κάποιους μόνιμους κατοίκους.

Όλα αυτά τα χρόνια βλέπω κάποια παραπτώματα / παραβάσεις αδικίες, κάτι που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, πόσο μάλλον σε μικρές κοινωνίες που οι σχέσεις ανθρώπων είναι διαφορετικές, κατανοητό. Τις πιο πολλές φορές τις προσπερνώ, κάνα δύο φορές μετά από τηλεφωνική μου παρέμβαση σε αρμόδιους φορείς, που τελικά δεν βρήκα άκρη, το άφησα να περάσει.

Αυτή τη φορά όμως νομίζω ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί ΕΑΝ συμβαίνει αυτό που βλέπω εδώ και δύο χρόνια (φέτος βέβαια παραέγινε το κακό) και μετά από αρκετές άκαρπες τηλεφωνικές μου επικοινωνίες (χθες συγκεκριμένα) αποφάσισα να σας γράψω ως υπεύθυνος πολίτης.

Στο κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου, ακριβώς μπροστά από τα εστιατόρια/καφετέριες κλπ, το πιο πολυσύχναστο μέρος της χώρας, η δυσοσμία (η βρώμα) ήταν και είναι αφόρητη. Τα νερά δεν είναι στάσιμα, δεν είχε νοτιά αλλά βοριά 3-4 μποφορ (όλες τις ημέρες που παρέμεινα στο νησί) και σε ένα σημείο του λιμανιού κάποιες στιγμές διέκρινες να αναυλύζει κάτι (εγώ προσωπικά όπως και πάρα πολλοί, εικάζω ότι είναι λύματα από αποχευτέυσεις) που παράνομα οδηγούνται στην θάλασσα.

Η Σκόπελος είναι ένα νησί που νομίζω ότι αρκετοί κάτοικοι δεν ζουν μόνο ούτε από τις υπέροχες Σκοπελίτικες τυρόπιτες, ούτε από το θαυμάσιο μέλι κλπ αλλά κυρίως από τον Τουρισμό. Εναν τουρισμό που με τον τρόπο σας τον απωθείτε και τον βάζετε σε κίνδυνο.

Εχθές που μίλησα με το Δήμο και τους το ανέφερα η απάντηση του κυρίου ήταν ότι κάθε απόγευμα που πηγαίνει και ψαρεύει στο συγκεκριμένο σημείο δεν του μυρίζει τίποτα αλλά ούτε τους έχουν αναφέρει κάτι.

Με την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Σκοπέλου, η κυρία που συνομίλησα, στην αρχή μου είπε ότι

πολλές φορές με το νοτιά μυρίζει, μετά ότι κάποιοι που δεν έχουν κάνει σύνδεση με το δίκτυο για να μην πληρώσουν με κάποιο τρόπο ρίχνουν τα λύματα τους στη θάλασσα, αλλά δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσουν. Από ό,τι με διαβεβαίωσε η συγκεκριμένη κυρία, προσπαθούν, εδώ και χρόνια, αλλά είναι δύσκολο, και το πιστεύω.

Εμένα οι γνώσεις μου / σπουδές μου είναι πάνω στην παγκόσμια ναυτιλία, ειλικρινά ΔΕΝ κατέχω αυτό το αντικείμενο, δεν θέλω να κατηγορήσω καμία υπήρεσία για ολιγωρία, γιατί δεν ξέρω ποιός είναι υπέυθυνος, αλλά ούτε και ποιός παρανομεί εις βάρος άλλων. Δεν γνωρίζω εάν πρέπει να έρθουν ελεγκτές / επόπτες υγείας από την Περιφέρεια αλλά σίγουρα πρέπει να δείτε το θέμα ζεστά.

Ο σκοπός αυτής της έγγραφης αναφοράς μου δεν είναι να κατηγορήσω κάποιον αλλά να αναδείξω το θέμα γιατί ΕΑΝ όντως αυτά που είδα να αναυλύζουν μέσα στη θάλασσα, είναι λύματα από αποχετεύσεις (βόθρους), εξού και η δυσοσμία, πρόκειται για ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των φιλόξενων κατοίκων του νησιού καθώς και των επισκευτών.  Λίγα μέτρα από το λιμάνι υπάρχουν παραλίες που κολυμπούν μεγάλοι και παιδιά.

Συγνώμη εάν σας κούρασα, πιστεύω να βρεθεί λύση και σύντομα για το καλό όλων μας.

Καλή συνέχεια.

Με εκτίμηση

Χ. Α.*

* το πλήρες ονοματεπώνυμο στη διάθεση παντός αρμοδίου

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία