Ο Σκοπελίτης παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Μπαλάφας, φίλαθλος στα 74 χρόνια του, συνεχίζει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, ενώ για την ιστορική ομάδα του Πανιωνίου δηλώνει ότι είναι «η πρώτη και η τελευταία του αγάπη».
Ο Γιάννης Μπαλάφας ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 15 χρονών, όταν ήταν μαθητής στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, συμμαθητής με τον αείμνηστο Δήμαρχο Σκοπέλου Γιώργο Μιχελή, τον οποίο αποκαλεί «αδελφό» και όπως μας λέει: «ο Γιώργος Μιχελής ήταν άριστος μαθητής, μπαλαδόρος και συμπαίκτης μου στην εφηβική ομάδα του Πανιωνίου».
Ο Γιάννης δεν ξεχνάει τον πρώτο φιλικό αγώνα της τάξης του με την εφηβική ομάδα του Πανιωνίου, όπου ο Νίκος Πεντζαρόπουλος, κορυφαίος Έλληνας διεθνής τερματοφύλακας και προπονητής, ο «Ήρωας του Τάμπερε», όπως έμεινε στην ιστορία, διέκρινε το ταλέντο του και ζήτησε να τον φέρουν στον Πανιώνιο.
Ο Γιάννης Μπαλάφας με συμμετοχές στην Εθνική Νέων κερδίζει τις εντυπώσεις και με προπονητές τότε τους Νίκο Ζαρκάδη και Γιάννη Σκορδίλη καλείται να υπογράψει το πρώτο «επαγγελματικό» δελτίο στην ομάδα, με την επιστροφή του από την Ιταλία, όπου συμμετείχε σε αγώνα με την Εθνική Νέων. Προπονητής τότε στον Πανιώνιο ήταν ο Ντέζο Μπουντζακ και στην ομάδα έπαιζαν τα μεγάλα ονόματα, όπως οι Θανάσης Σαραβάκος, Κουκουβέλας, Χάιτας, Δέδες κλπ.
Η ανέκδοτη ιστορία της μεταγραφής στο Άρη
Κάτι που έλαχιστοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι το δελτίο της μεταγραφής του Γιάννη Μπαλάφα από τον Πανιώνιο στον Άρη υπογράφτηκε άροδο στη Σκόπελο το καλοκαίρι του 1970.
Ο κορυφαίος παράγοντας και τότε πρόεδρος του Άρη Νίκος Καμπάνης, ο οποίος χρόνια παραθέριζε με την οικογένειά του στη Σκόπελο, κάποια στιγμή θέλησε να πάει στη Μύκονο με το πλοίο «Άνεμος», το οποίο παρέμενε αρόδο και οι επιβάτες ανέβαιναν με λάντζα. Τότε ο Γιάννης Μπαλάφας με τον Σκοπελίτη φίλο και κουμπάρο του Τάκη Μυλωνά χρησιμοποιώντας μία βάρκα επιβιβάτηκαν στο πλοίο και «εν πλω» μπήκε η υπογραφή για την αρχή της σπουδαίας καριέρας του Μπαλάφα στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μπαλάφας ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πανιώνιο και αγωνίστηκε τέσσερις φορές με την ελληνική εθνική ομάδα ελπίδων. Το καλοκαίρι του 1970 μεταπήδησε στον Άρη, στον οποίο παρέμεινε για έξι σεζόν.
Γιάννης Μπαλάφας: Χρωστάω την καριέρα μου στον Άρη Θεσσαλονίκης και τον Τάκη Λουκανίδη. Δεν ξεχνώ τον σπουδαίο προπονητή Μίλοβαν Τσίριτς και φυσικά τον Λάκη Πετρόπουλο που με ανέβασε στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου…
Αγωνίστηκε στον αγώνα με την Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ στις 30 Σεπτεμβρίου 1970, όπως και στους δύο αγώνες εναντίον της Ραπίντ Βιέννης στις 18 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 1974.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στους «κίτρινους» αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις της άμυνας, όπως και σε θέση εξτρέμ όταν χρειάστηκε.
Το καλοκαίρι του 1976 επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Πανιώνιο, αγωνιζόμενος ως το 1980. Κατέκτησε τον τίτλο του κυπελλούχου Ελλάδας το 1979, στον τελικό εναντίον της ΑΕΚ.
Μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, πρωτοστατεί μαζί με τους Αποστολίδη, Σαράφη, Σπυρίδων, Κασάπη, Χρηστίδη, Κούδα, Λεβέντη, Καμάρα, Αντωνιάδη και πολλούς άλλους στη δημιουργία του ΠΣΑΠ, ενώ μέχρι και σήμερα συμμετέχει στις εκδηλώσεις των παλαιμάχων του Πανιωνίου, αλλά και των παλαιμάχων ποδοσφαριστών του Άρη, αφού και με τους Θεσσαλονικείς βετεράνους υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και οι φιλικοί δεσμοί διατηρούνται αναλλοίωτοι στο χρόνο.
Το ιστορικό πρώτο συμβούλιο του ΠΣΑΠ
Ο Γιάννης Μπαλάφας θυμάται με συγκίνηση και υπερηφάνεια τις πρώτες συζητήσεις, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρωτεργάτες για την σύσταση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (Π.Σ.Α.Π.Π.), του συνδικαλιστικού Οργάνου των Ποδοσφαιριστών και την πρώτη απεργία με στόχο το σπάσιμο της «ομηρίας» και την υπογραφή συμβολαίων, αφού μέχρι τότε οι ποδοσφαιριστές ήταν δέσμιοι των προέδρων…
«Οι απειλές για να μας αποτρέψουν ήταν πολλές και σε όλα τα επίπεδα, μέχρι ότι “θα μας κόψουν την μπάλα” μας έλεγαν, ενώ μετά την απεργία τέθηκε και θέμα διαγραφής μου από τον Πανιώνιο, το οποίο δεν πέρασε στη Γενική Συνέλευση, στην οποία βρέθηκαν για συμπαράσταση πολλοί ποδοσφαιριστές… Μετά από αυτή την απόφαση ο τότε πρόεδρος Τσολακάκης παραιτήθηκε, ενώ το “Φως των Σπορ” εκείνης της εποχής κάλυψε το θέμα με τίτλο “Τσολακάκης – Μπαλάφας 0-1!”»
__________
Ο δεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Μπαλάφας είχε συνολικά 200 συμμετοχές
1969 – 70 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 5 συμ.
1970 – 76 ΑΡΗΣ 117 συμ.
1976 – 80 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 78 συμ.
__________
1969 – 1970 4 συμ. με την Εθνική Ελλάδος [Κ21]