Σάββατο

23 Νοεμβρίου 2024

Το ξίφος του πρώτου οικιστή της Σκοπέλου βασιλιά Στάφυλου | Η μαρτυρία του Σκοπελίτη Γιάννη Τζώρτζη

Το ξίφος του πρώτου οικιστή της Σκοπέλου βασιλιά Στάφυλου
Το 1936 ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, έφερε στο φως τα ευρήματα ενός μινωικού τάφου στη Σκόπελο, ο οποίος αποδόθηκε στον Στάφυλο.

Ο πρώτος οικιστής της Σκοπέλου ήταν ο Πεπάρηθος, από τον οποίο το νησί απέκτησε την αρχαία ονομασία του (Πεπάρηθος). Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κατοικήθηκε γύρω στον 15ο  αιώνα π.Χ. από Κρήτες, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την Κνωσό, με αρχηγό τον αδελφό του Πεπάρηθου, τον Στάφυλο, γιο του Θησέα ή του Διονύσου και της Αριάδνης.

Σύμφωνα με την Ph.D. Trckova-Flamee Alena (Dr Senior Lecturer History of Ancient Greek Art) ο Στάφυλος έγινε ήρωας και αναφέρεται μεταξύ των πενήντα Αργοναυτών που ταξίδεψαν με τον Ιάσονα στην Κολχίδα για να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Το 1936 ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, έφερε στο φως τα ευρήματα ενός μινωικού τάφου στη Σκόπελο, ο οποίος αποδόθηκε στον Στάφυλο. Μεταξύ των πλούσιων κτερισμάτων του ευρέθη ένα ξίφος με χρυσή λαβή, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

________

Σημείωση: Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας για χρήση στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» τον Σεπτέμβριο του 2006

Γιάννης Τζώρτζης: Έτσι ανακαλύφθηκε ο Τάφος και το Ξίφος του Βασιλιά Στάφυλου

Γιάννης ΤζώρτζηςΟ Σκοπελίτης Γιάννης Τζώρτζης παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή από αυτή που γράφουν κάποια βιβλία και “οδηγοί” και μας εξιστορεί πως βρέθηκε ο Τάφος του Βασιλιά Στάφυλου στην ομώνυμη περιοχή της Σκοπέλου, τονίζοντας «βαρέθηκα χρόνια τώρα να ακούω και να διαβάζω αναφορές για τον αρχαιολόγο και στα βιβλία και σε δημοσιεύσεις να μην αναφέρεται από κανένα συγγραφέα το όνομα του Δημήτρη Τζώρτζη. Αυτή είναι η αλήθεια για τον τάφο και το ξίφος του Στάφυλου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να εκτεθεί σε ένα μουσείο στη Σκόπελο…»

Συνεχίζοντας ο Γιάννης Τζώρτζης μας λέει στην εφημερίδα sporadesnews.gr:
«Το 1936 στην περιοχή του Σταφύλου υπήρχε καμίνι στο οποίο έφτιαχναν κάρβουνα, τα οποία έμποροι τα μετέφεραν και τα πωλούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα δρούσε και μια σπείρα κλεφτών στο νησί, η οποία έκλεβε τα κάρβουνα από το καμίνι για να τα πουλήσει η ίδια, γεγονός το οποίο ανάγκασε έναν μεγαλέμπορο κάρβουνου, τον οποίο είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, ότι στην περιοχή του Στάφυλου κάποιοι του κλέβουν τα κάρβουνα.

Ο τότε διοικητής της αστυνομικού τμήματος Σκοπέλου έδωσε εντολή στον πατέρα μου χωροφύλακα Δημήτριο Τζώρτζη και σε ένα άλλο συνάδελφό του να μεταβούν στο Στάφυλο και να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους κλέφτες. Οι δύο χωροφύλακες έστησαν ενέδρα και περιμένοντας ο πατέρας μου με ένα ξύλο που είχε πάρει από το δάσος έσκαβε το χώμα αμήχανα, περιμένοντας τους κλέφτες… Τότε βλέπει κάτι να γυαλίζει και πιάνοντάς το διαπίστωσε ότι ήταν μια ασημένια πόρπη… Τότε αποφάσισαν να συνεχίσουν το σκάψιμο και ανακάλυψαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο σπαθί του Βασιλιά Στάφυλου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία και ήρθε στο νησί ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, ο οποίος έκανε ανασκαφές, ανακαλύπτοντας αρχαία Μυκηναϊκής και Μινωικής εποχής…

Ο Τάφος σήμερα είναι χορταριασμένος και σκεπασμένος με χώματα και είναι δύσκολο να τον ανακαλύψεις.»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία