Τετάρτη

16 Οκτωβρίου 2024

Το βιβλίο πίσω από τη σειρά: Αγαπημένα μυθιστορήματα για εφήβους, που έγιναν επιτυχημένες σειρές

Το βιβλίο πίσω από τη σειρά: Αγαπημένα μυθιστορήματα για εφήβους, που έγιναν επιτυχημένες σειρές
Κομεντί, δραματικές, κοινωνικές, ακόμη και τρόμου. Πρόκειται για σειρές που έχουν τραβήξει τα βλέμματα των τηλεθεατών παγκοσμίως και στηρίζονται σε μυθιστορήματα. Αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες είναι ότι οι πρωταγωνιστές τους είναι έφηβοι που ψάχνουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο των ενηλίκων. Κεντρική εικόνα: Οι πρωταγωνιστές της σειράς «Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη».

Γράφει η Κέλλη Κρητικού

patakis han to kalokairi pou ksipnisa omorfi Τα βιβλίαΤο καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφηΧωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίριΘα έχουμε πάντα το δικό μας καλοκαίρι (μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδ. Πατάκη)
Η συγγραφέας: Τζέννυ Χαν [Jenny Han]
Η σειρά: The summer I turned pretty, 2022, ⓯+

Δείτε το: Ο δεύτερος κύκλος της σειράς ξεκίνησε να προβάλλεται στις 14 Ιουλίου 2023 στο Amazon Prime Video, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του πρώτου κύκλου τον Ιούνιο του 2022 και τα ενθουσιώδη σχόλια που ακολούθησαν τόσο για την τηλεοπτική μεταφορά όσο και για τα βιβλία της τριλογίας της Τζέννυ Χαν.

Ένα κορίτσι, δύο αγόρια, και ένα καλοκαίρι που όλα αλλάζουν. Μια αυθεντική ρομαντική κομεντί με σασπένς, νεανικές ανησυχίες, προδοσίες και εφηβικές ανασφάλειες ξεπηδά μέσα από τις σελίδες της τριλογίας του καλοκαιριού. Η συγγραφέας Τζέννυ Χαν γράφει μια φαινομενικά απλή ιστορία που όμως κρύβει μέσα τις όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν τους νέους και τις νέες κάθε γενιάς, δίνοντας πνοή σε ρεαλιστικούς χαρακτήρες με τους οποίους σίγουρα οι αναγνώστες θα ταυτιστούν από την πρώτη αράδα.

Για την Μπέλυ τα καλοκαίρια είναι τα πάντα. Και κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι στην παραλία της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια, που είναι και φίλοι του αδερφού της Στίβεν. Η Μπέλυ είναι ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την αντιμετωπίζει ως τη μικρή της παρέας. Αντίθετα, ο Τζερεμάια είναι πιο φιλικός μαζί της. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ μεταμορφώνεται από κάμπια σε πεταλούδα και αυτό της δίνει αυτοπεποίθηση. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια γοητεύεται με το που την βλέπει, όπως και ο Καμ. Η Μπέλυ αισθάνεται όμορφα που τραβάει τα βλέμματα, αλλά η καρδιάς της εξακολουθεί να χτυπάει δυνατά για τον απόμακρο Κόνραντ.

Το πρώτο καλοκαίρι θα βάλει τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, όμως η Τζέννυ Χαν δεν αφήνει τους αναγνώστες της εκεί. Έρχεται με άλλες δύο συνέχειες της ιστορίας, με τον έρωτα και τους χωρισμούς να κυριαρχούν και τα συναισθήματα να καταργούν κάθε έννοια λογικής. Γιατί ο έρωτας μπορεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αναταράξεις.

Η ομώνυμη σειρά του Netflix ήταν φυσικά απαίτηση εκατοντάδων αναγνωστών και κέρδισε αμέσως και τις εντυπώσεις αλλά και τις καρδιές των τηλεθεατών.

dioptra oseman heartstopper vivlio 1 Τα βιβλίαΈνα αγόρι γνωρίζει ένα αγόρι, Το φιλί, Αποκάλυψη, Ταξίδι (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα)
Η συγγραφέας: Άλις Όσμαν [Alice Oseman]
Η σειρά: Boy Meets Boy, 2022, ⓮+
Δείτε το: Netflix

Όταν μια όμορφη και δυνατή ιστορία ζωντανεύει μέσα από μια μοντέρνα εικονογράφηση, τότε ένα ξεχωριστό graphic novel για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, γεννιέται. Η σειρά της βραβευμένης Άλις Όσμαν καταφέρνει να κλέψει τις καρδιές των αναγνωστών της, και όχι να τις κάνει να σταματήσουν όπως δηλώνει ο τίτλος της «Heartstopper» και ο παιχνιδιάρης θεός του έρωτα πετυχαίνει με τα βέλη του δυο αγόρια. Τον Τσάρλι και τον Νικ.

Οι δύο έφηβοι πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ… ώσπου μια μέρα κάθονται στο ίδιο θρανίο. Δεν αργούν να γίνουν φίλοι. Και ο Τσάρλι δεν αργεί να ερωτευτεί τον Νικ, παρόλο που είναι σίγουρος ότι δεν έχει καμία ελπίδα. Όμως ο έρωτας φέρνει τα πάνω κάτω, και ο Νικ αρχίζει να ενδιαφέρεται για τον Τσάρλι περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν να φανταστούν και οι δυο τους. Καθώς τα συναισθήματά τους γιγαντώνονται, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα τους κλείνουν το μάτι προκλητικά, αναγκάζοντάς τους να αναμετρηθούν με τους φόβους τους, τον εαυτό τους και όσα νιώθουν.

Σε μια κοινωνία που ακόμα παλεύει να καταρρίψει διακρίσεις και ομοφοβικές συμπεριφορές, τα βιβλία της Oseman αποτυπώνουν τις δυσκολίες, τους φόβους και τους δισταγμούς των ΛΟΑΤΚΙ εφήβων αλλά δεν εστιάζει εκεί: φωτίζει με χρώματα τις σελίδες τους και δείχνει τον δρόμο της αποδοχής, της ενηλικίωσης, της τρυφερότητας, της προσωπικής εξέλιξης και της ειλικρίνειας.

Η τεράστια απήχηση της εικονογραφημένης ιστορίας αγάπης του Τσάρλι και του Νικ έφερε και την ομώνυμη σειρά του Netflix, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από έφηβους και νέους και έχει μπει στη λίστα των πιο δημοφιλών σειρών.


psichogios bardugo katastrofi kai anagenisi Τα βιβλίαΟι Γκρίσα 1: Σκιές και οστά (μτφρ. Ελένη Δασκαλάκη), Οι Γκρίσα 2: Πολιορκία και καταιγίδα (μτφρ. Ελένη Δασκαλάκη), Οι Γκρίσα 3: Καταστροφή και αναγέννηση (μτφρ. Πηνελόπη Τριαδά), εκδ. Ψυχογιός
Η συγγραφέας: Λι Μπαρντούγκο [Leigh Bardugo]
Η σειρά: Shadow and Bone, 2021, ⓮+
Δείτε το: Netflix

Μια περιπέτεια φαντασίας ξεπηδά από το άλλοτε μεγάλο έθνος της Ράβκα, προκαλώντας ενθουσιασμό στους λάτρεις του είδους. Μυστήριο, ίντριγκες, μάχες και μυστικά συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό και οι ήρωες, με τα πάθη και τις αποφάσεις τους, βάζουν φωτιά φωτίζοντας το ζοφερό σκοτάδι.

Η Ράβκα έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Η μοίρα της περιοχής είναι πλέον στα χέρια της Αλίνα Στάρκοφ, μιας κοπέλας που ανακαλύπτει ξαφνικά πως διαθέτει μια εξαιρετική δύναμη που σώζει τη ζωή του καλύτερού της φίλου – μια δύναμη που ίσως είναι το κλειδί για να ελευθερώσει τη χώρα της. Είναι άραγε η Αλίνα μια πραγματική Κλητεύτρια του Ήλιου; Το νεαρό κορίτσι οδηγείται στη βασιλική Αυλή για να εκπαιδευτεί ως μέλος των Γκρίσα, της μαγικής ελίτ υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ. Διασχίζει φωτισμένα μονοπάτια, λίθινους δρόμους και τον λαβύρινθο των θαμνοφρακτών. Καθώς ένα ολόκληρο βασίλειο στηρίζεται σε εκείνη, η Αλίνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει με σθένος δυσκολίες και εμπόδια, αλλά και να αναμετρηθεί με όσα επιθυμεί η καρδιά της.

ΣκιέςκαιΟστάnetflix

Έντονες περιγραφές, σαγηνευτικό κράμα χαρακτήρων, τόσο πρωταγωνιστών όσο και δευτεραγωνιστών, ορολογίες και ευφάνταστες κατηγορίες Γκρίσα, αγωνία και δυστοπικά στοιχεία, συνθέτουν έναν φανταστικό κόσμο που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και τον αναγκάζει να ανέβει στο άρμα του μυστηρίου και της μαγείας.

Με μοναδικά εφέ, το Netflix κατάφερε να ζωντανέψει στη μικρή οθόνη τη Ράβκα και να καθηλώσει χιλιάδες τηλεθεατές ανά τον κόσμο.


metaixmio stain odos tromou 3 Τα βιβλία: της σειράς «Οδός τρόμου»: Το χαμένο κορίτσι, Κρατάς μυστικό; Το νεκρό αγόρι (μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση, εκδ. Μεταίχμιο)
O συγγραφέας: Ρ.Λ. Στάιν [R.L. Stine]
Η σειρά: Fear Street, ⓮+
Δείτε το: Netflix

Ο Ρ.Λ. Στάιν είναι ο Στίβεν Κινγκ των εφήβων. Με τις ιστορίες τρόμου που αποτυπώνει στο χαρτί καταφέρνει να προκαλεί ανατριχίλες στους αναγνώστες του και να κόψει την ανάσα με τις απρόβλεπτες εξελίξεις και τους παράξενους χαρακτήρες του. Η «Οδός τρόμου» είναι από εκείνες τις οδούς, που αν και κανείς διστάζει να διασχίσει, δεν μπορεί να αντισταθεί στη σαγηνευτική γοητεία που κρύβουν πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου. Κάθε ιστορία είναι εθιστική και με ανατροπές που ξέρουν καλά να παίζουν με τους φόβους του αναγνωστικού κοινού. Ο συγγραφέας έχει την απίστευτη ικανότητα να δημιουργεί συνθήκες θρίλερ με απλότητα και ευκολία, και να βάζει φωτιά στη μονοτονία της καθημερινότητας των ηρώων του.

Κρατάς μυστικό; το χαμένο κορίτσι προσκαλεί το νεκρό αγόρι σε Party games αλλά του υπενθυμίζει: Μην ξενυχτήσεις, γιατί όλα μπορούν να συμβούν στο σύμπαν του Στάιν. Οι νέοι, σε ηλικία, χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα βιβλία του δημοφιλούς δημιουργού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει τη σειρά αυτή τόσο αγαπητή στο εφηβικό κοινό. Ο φόβος παίρνει σάρκα και οστά σε κάθε υπόθεση, εμπλέκοντας στις εξελίξεις διάφορα πρόσωπα της κλειστής κοινωνίας, και εντείνοντας το μυστήριο. Η κλιμακούμενη αγωνία δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του πριν το φινάλε, αν και κοιτά κατά διαστήματα γύρω του για να επιβεβαιώσει πως δεν βρίσκεται και εκείνος εκεί, ανάμεσα στους ήρωες και σε όσα τους συμβαίνουν. Τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας διαλύονται καθώς περνά ο ανεμοστρόβιλος των γεγονότων που ο Στάιν έχει σχεδιάσει με απόλυτη λεπτομέρεια, και το κακό παραμονεύει σε κάθε βήμα.

Η τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του Στάιν ήταν προφανώς επιβεβλημένη και αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους θαυμαστές του είδους.

dioptra giolito kinoumeni ammos Τo βιβλίoΚινούμενη άμμος (μτφρ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου, εκδ. Διόπτρα)
Η συγγραφέας: Μάλιν Πέρσον Γιολίτο [Malin Persson Giolito]
Η σειρά: Quick sand, 2021, ⓱+
Δείτε το: Netflix

Petrona Award 2028 για το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα, Glass Key Award 2016 για την ίδια κατηγορία και βράβευση ως το Καλύτερο Σουηδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα 2016 από τη Σουηδική Ακαδημία Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Η Malin Persson Giolito με το δικαστικό της θρίλερ καθήλωσε τους αναγνώστες της παγκοσμίως με μια ιστορία που παραπέμπει στην υπόθεση του Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 στη Νορβηγία σκότωσε 77 ανθρώπους, αλλά και σε παρόμοιες τραγικές υποθέσεις μαζικών δολοφονιών σε σχολεία της Αμερικής.

Ο Σεμπάστιαν και η Μάγια εισβάλλουν στο ιδιωτικό σχολείο που φοιτούν στη Στοκχόλμη με δύο τσάντες γεμάτες όπλα και εκρηκτικά. Οι σκοτωμοί σταματούν μόλις ο Σεμπάστιαν σκοτώνεται. Λίγο αργότερα οι συμμαθητές τους είναι νεκροί, εκτός από τη Μάγια. Εκείνη θα βρεθεί στη φυλακή κατηγορούμενη για υποκίνηση, άμεση συνέργεια και ανθρωποκτονία και όλοι θα εκλάβουν τη στάση της ως αδιαφορία και έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι σε όσα έχει πράξει. Εννέα μήνες μετά, η ίδια κάθεται έξω από τη δικαστική αίθουσα, περιμένοντας την ετυμηγορία.

Ο χρόνος γυρίζει πίσω και μέσα από τις αναμνήσεις της 18χρονης κοπέλας προβάλλουν τα ξέφρενα πάρτι στα οποία πήγαινε με τον Σεμπάστιαν για να διασκεδάσουν την ανία τους, οι καβγάδες τους, το έντονο πάθος τους, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, οι συναισθηματικές τους εναλλαγές καθώς η εφηβεία κάνει το αίμα τους να κοχλάζει.

Τα κεφάλαια εναλλάσσονται με ξέφρενο ρυθμό και προβάλλουν με ζοφερά χρώματα τον ρατσισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τις ταξικές διακρίσεις και τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η τοξικότητα των ανθρώπινων σχέσεων έχει τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη δυνατή υπόθεση που καταφέρνει να κρατήσει την αγωνία στα ύψη και να κάνει τους τηλεθεατές της αντίστοιχης σειράς, που προβάλλεται στο Netflix, να βλέπουν τα επεισόδια το ένα μετά το άλλο.

kaleidoskopio mac manus enas apo mas leei psemata Τo βιβλίoΈνας από εμάς λέει ψέματα (μτφρ. Ελπίδα Μάντη, εκδ. Καλειδοσκόπιο)
Η συγγραφέας: Κάρεν ΜακΜάνους [Karen M. McManus]
Η σειρά: One of us is lying, 2021, ⓰+
Δείτε το: Peacock & Netflix

Ποιος λέει ψέματα; Η Κάρεν ΜακΜάνους στήνει μια πυρετική αστυνομική ιστορία μυστηρίου με πρωταγωνιστές τέσσερις μαθητές και οι ανατροπές παίρνουν φωτιά από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Ένα whodunit μυθιστόρημα που αγαπήθηκε αμέσως από τους λάτρεις του είδους, λόγω του καταιγιστικού του ρυθμού αλλά και των ρεαλιστικών χαρακτήρων που παλεύουν με τις εφηβικές ανησυχίες τους, τα όνειρά τους, τις επιθυμίες τους, την αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Λόγω μιας σχολικής τιμωρίας, πέντε μαθητές κλείνονται σε μια αίθουσα μαζί με έναν καθηγητή τους με σκοπό να γράψουν μια έκθεση. Αν και γνωρίζονται, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, με τον Σάιμον, τον δημιουργό της κουτσομπολίστικης εφαρμογής του Λυκείου Μπέιβιου, να τους ειρωνεύεται και να αφήνει διαρκώς υπονοούμενα. Ένα ποτήρι νερό θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ στον Σάιμον και μέσα σε λίγα λεπτά θα πέσει νεκρός μπροστά στα μάτια των σαστισμένων συμμαθητών του. Ο Κούπερ, η Μπρόνγουιν, ο Νέιτ και η Άντι βρίσκονται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα και αρχίζουν να δίνουν καταθέσεις, καθώς όλοι θεωρούν πως ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος.

Έτσι ξαφνικά, μυστικά βγαίνουν στο φως και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που κανείς δεν είναι έτοιμος να διαχειριστεί. Τα τέσσερα παιδιά έρχονται κοντά και εξομολογούνται πράγματα για την προσωπική τους ζωή, ενώ οι αποκαλύψεις δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα.

Ένας από εμά λέει ψέματα Peacock

Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός, η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στα τέσσερα πρόσωπα ανά κεφάλαιο και τα στοιχεία που προκύπτουν αλλάζουν συνεχώς τις ισορροπίες. Κανείς δεν μπορεί να βρει τον δράστη, αν και κάθε φορά πιστεύει πως έχει καταλάβει ποιος είναι. Η ΜακΜάνους όμως χρησιμοποιεί την εύθραυστη ψυχολογία των εφήβων και δημιουργεί αντικατοπτρισμούς που θολώνουν τη σκέψη και τη λογική. Μέσα από τις εξελίξεις προβάλλουν με καθαρότητα τα προβλήματα των εφήβων και οι αγωνίες που τους κατακλύζουν, χωρίς να μειώνουν την ένταση και το μυστήριο ούτε στιγμή.

Η πλατφόρμα του Netflix φιλοξενεί την ομώνυμη εθιστική σειρά και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις.


minoas leblanc arsen Τo βιβλίoΑρσέν Λουπέν, Τζέντλεμαν-λωποδύτης (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, εκδ. Μίνωας)
Ο συγγραφέας: Μορίς Λεμπλάν [Maurice Leblanc]
Η σειρά: Lupen, 2021, ⓰+
Δείτε το: Netflix

Όταν το 1905 ο εκδότης του περιοδικού «Τα ξέρω όλα» ζήτησε από τον Γάλλο Μωρίς Λεμπλάν να γράψει μια σειρά αστυνομικών διηγημάτων, δεν μπορούσε να φανταστεί πως γεννιόταν ένας από τους διασημότερους χαρακτήρες μυστηρίου όλων των εποχών. Ο ευφυής Αρσέν Λουπέν δεν ακολουθεί τα κλισέ και τα στερεότυπα της εποχής. Είναι ένας ήρωας αντισυμβατικός. Ένας τζέντλεμαν λωποδύτης που έχει την ικανότητα να αλλάζει προσωπεία, να κινείται αθόρυβα και με ευελιξία και να στήνει τις πιο ευφάνταστες παγίδες στα θύματά του.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων που συστήνει στους αναγνώστες τον χαρισματικό πρωταγωνιστή και τον ακολουθεί βήμα βήμα στα μυστικά περάσματα και στις περιπέτειες που μπλέκει τον εαυτό του, ενώ φανερώνει και την αντιπαράθεση που έχει με τον ορκισμένο εχθρό του, επιθεωρητή Γκανιμάρ. Ο Λουπέν είναι ένας άνθρωπος με απίστευτες συλλογιστικές ικανότητες αλλά και γνώσεις και κινείται με γνώμονα την απονομή δικαιοσύνης και τις ηθικές αξίες του.

Κάθε ιστορία είναι μοναδική και πλούσια σε ανατροπές, πρωτότυπη και πνευματώδης, μυστηριώδης και με έντονα κωμικά στοιχεία. Όπως ακριβώς είναι και ο Λουπέν. Ο ρυθμός στην αρχή είναι αργός, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις, και στην πορεία όλα αρχίζουν να ρέουν με μια αξιοζήλευτη ισορροπία ανάμεσα σε αγωνία, χιούμορ, συναίσθημα και δράση. Σε κάθε ιστορία ο αναγνώστης πιάνει τον εαυτό του να αναρωτιέται πόσο έξυπνος είναι ο ιδιόρρυθμός αυτός ήρωας, αν έχει όντως σχεδιάσει τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ή κάτι θα πάει λάθος και όλα θα τιναχτούν στον αέρα.

Ο Λουπέν είναι ένας αινιγματικός κλέφτης που ξέρει πότε να φανερώσει κρυφά σημεία του πραγματικού του εαυτού και να κερδίσει την καρδιά του αναγνώστη για πάντα. Και ο Ομάρι Σι τον ενσαρκώνει μοναδικά στην ομώνυμη σειρά του Netflix, όπου κάθε νέα σεζόν αναμένεται με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους φανατικούς θαυμαστές της.

patakis albertalli saimon Τo βιβλίoΟ Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα (μτφρ. Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν εκδ. Πατάκη)
Η συγγραφέας: Μπέκυ Αλμπερτάλλι [Becky Albertalli]
Η σειρά: Love, Victor, 2020,  ⓯+
Δείτε το: Hulu

Ο δεκαεξάχρονος Σάιμον Σπίαρ αγαπά το δράμα, γι’ αυτό και παίζει στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Όταν όμως ένας συμμαθητής του διαβάζει ένα e-mail του, τότε αντιλαμβάνεται ότι το δικό του δράμα μόλις άρχισε. Βρίσκεται μέσα σε μία στιγμή αντιμέτωπος με έναν στυγνό εκβιασμό: Θα πρέπει να βοηθήσει τον κλόουν της τάξης να τα φτιάξει με το κορίτσι των ονείρων του. Και αν αρνηθεί, το περιεχόμενο του e-mail θα γίνει γνωστό σε όλους… δηλαδή η σεξουαλική του ταυτότητα θα γίνει βούκινο. Γιατί τα μηνύματά του έχουν αποδέκτη τον Μπλου, ένα άγνωστο αγόρι με το οποίο έχει ξεκινήσει μια καθημερινή αλληλογραφία και αυτή η επαφή τον κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Μόνο που παράλληλα με όλα όσα τρέχουν στο μυαλό του, έχει να αντιμετωπίσει και ένα μπέρδεμα με τους τρεις κολλητούς του: την Άμπυ, τον Νικ και τη Λία. Ο Σάιμον τρέμει πως αν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα χάσει τα πάντα, φίλους και παρέες αλλά και αυτό το αγόρι που έχει δώσει ένα άλλο νόημα στη ζωή του. Μια ευτυχία πρωτόγνωρη που δεν θέλει να τη χάσει. Θα καταφέρει τελικά ο Σάιμον να κάνει το κάμινγκ αουτ και να κοιτάξει την ανθρωπότητα στα μάτια;

Μια υπέροχη γραφή, με σύγχρονο λόγο που δεν χάνει το μέτρο. Διάλογοι νέας εποχής που γοητεύουν τους εφήβους, γιατί διαβάζουν λογοτεχνία χωρίς λογοκρισία. Ο τρυφερός Σάιμον με την καλή καρδιά, είναι συναισθηματικός και ταυτόχρονα σε απόλυτο πανικό. Σκοτεινά μυστικά απειλούν την ηρεμία του αλλά τον προκαλούν κιόλας να βρει τον εαυτό του και την αλήθεια του. Είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας που έχει και σοφία και τσαγανό, και αυτό είναι που τον κάνει αξιαγάπητο.

LoveVictor Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητ digitalspy

Αυτός ο χαρακτήρας ενέπνευσε και τον δημιουργό της σειράς Love, Victor, που ακολουθεί έναν νέο μαθητή στο Creekwood High School στο δικό του ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στο σπίτι, την προσαρμογή σε μια νέα πόλη και την εσωτερική του πάλι για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Γι’ αυτό και ο Victor συναντά τον Σάιμον, ώστε να τον βοηθήσει να βρει την άκρη του νήματος. Και το ταξίδι αρχίζει…


psichogios kalengula emily in paris Τα βιβλίαEmily in Paris, Emily in Paris 2 (μτφρ. Έλλη Συλλογίδου, εκδ. Ψυχογιός)
O συγγραφέας: Κατρίν Καλενγκουλά [Catherine Kalengula]
Η σειρά: Emily in Paris, 2020, ⓰+
Δείτε το: Netflix

Η σειρά «Έμιλι στο Παρίσι» αποτελεί μια σειρά φαινόμενο για την πλατφόρμα του Netflix και μάλιστα ήταν η αφορμή για να γραφτεί το ομώνυμο μυθιστόρημα από την Κατρίν Καλενγκουλά. Η χαρισματική και χαμογελαστή πρωταγωνίστρια, η Πόλη του φωτός και ο σαγηνευτικός κόσμος της μόδας αποτέλεσαν το τρίπτυχο της επιτυχίας για το βιβλίο.

Η ζωηρή εικοσάχρονη Έμιλι Κούπερ, την οποία υποδύεται η Lily Collins, εργάζεται σε μια εταιρεία μάρκετινγκ στο Σικάγο. Όταν το αφεντικό της μένει έγκυος, παίρνει εκείνη τη θέση της και τη μετάθεσή της για έναν χρόνο στο Παρίσι. Η Έμιλι δεν μπορεί να πιστέψει πόσο τυχερή είναι, δεν μπορεί να πιστέψει πως ένα μεγάλο της όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Αν και δεν μιλά γαλλικά και η εμπειρία της είναι μικρή, η αισιόδοξη ηρωίδα αντιμετωπίζει τα πάντα με θετική ενέργεια και απολαμβάνει τη μεγάλη της στιγμή – νιώθοντας ξαφνικά πως πρωταγωνιστεί στο Gossip Girl.

Τα κακώς κείμενα του Παρισιού θολώνουν για λίγο την εικόνα που έχει πλάσει στο μυαλό της για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά η μόδα κάνει την καρδιά της να χτυπάει δυνατά καθημερινά. Η νέα φίλη της Μίντι που την κάνει να γελάει και της φτιάχνει το κέφι, και ο γείτονάς της Γκάμπριελ –που δυστυχώς έχει σχέση με την Καμίλ– θα δώσουν άλλη διάσταση στις γκάφες της και την καθημερινότητά της.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, οι φωτογραφίες από τη σειρά, τα μικρά κεφάλαια σαν καρέ κινηματογραφικής ταινίας, ο μίνι οδηγός για το Παρίσι με τα αξιοθαύμαστα μνημεία του, μετατρέπουν το βιβλίο αυτό σε μια περιπέτεια χρώματος, λάμψης και στιλ και φωτίζουν παράλληλα τις μικρές στιγμές φόβου και ανασφάλειας που μπορεί ο καθένας να νιώθει μπροστά σε μεγάλες αλλαγές.

orphan pike midnight club Τo βιβλίoThe midnight club (δεν έχει μεταφραστεί)
O συγγραφέας: Κρίστοφερ Πάικ [Christopher Pike]
Η σειρά: The midnight club, 2022, ⓰+
Δείτε το: Netflix

Η σειρά «The midnight club» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Πάικ, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στην Ελλάδα.

Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα για μια ομάδα πέντε εφήβων που πάσχουν από ανίατη νόσο και διαμένουν σε έναν ξενώνα περιμένοντας να πεθάνουν. Πέντε εφήβων που κάθε βράδυ, τα μεσάνυχτα, διηγούνται ιστορίες διασκεδάζοντας τον πόνο και τη θλίψη τους. Ιστορίες γεμάτες ίντριγκες, τρόμο και θάνατο. Κάποιες από αυτές εμπεριέχουν μια δόση αλήθειας, κάποιες άλλες είναι δημιούργημα της φαντασίας τους.

Αλλά ένα βράδυ τα πέντε παιδιά κάνουν μια συμφωνία μεταξύ τους. Όποιος πεθάνει πρώτος θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει μαζί τους από την «αντίπερα όχθη». Και η συμφωνία δεν αργεί να τεθεί σε εφαρμογή. Ο ένας από τους εφήβους πεθαίνει και η ιστορία αρχίζει πια να ξετυλίγεται, κόβοντας την ανάσα.

Ο Κρίστοφερ Πάικ καταφέρνει με τη γραφή του και τον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας του, να προκαλέσει πολλαπλές ανατριχίλες στους αναγνώστες και να προσεγγίσει με έναν ιδιότυπο τρόπο το θέμα του θανάτου. Η αρχή δεν φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις του και καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, το ανήκειν αποκτά άλλη διάσταση. Βαθύτεροι φόβοι και σκέψεις ξεπηδούν μέσα από τις ιστορίες αυτών των παιδιών και η κοινή τους μοίρα χρωματίζει με σκοτεινά χρώματα το σκηνικό. Κάθε τους λέξη αντανακλά τις ελπίδες και τα όνειρά τους, κάποιες φορές τις τύψεις τους και κάποιες τα πιστεύω τους. Και αυτό το κράμα είναι που κάνει την υπόθεση αυτή τόσο ξεχωριστή.

Μια ιστορία τρόμου και σασπένς περιμένει τους φανατικούς του είδους στο Netflix.

orphan cohn levithan dash and lily Τo βιβλίoDash & Lily’s Book of Dares (δεν έχει μεταφραστεί)
Oι συγγραφείς: Ρέιτσελ Κον [Rachel Cohn] και Ντέιβιντ Λεβίθαν [David Levithan]
Η σειρά: Dash & Lily, 2020, ❿+
Δείτε το: Netflix

Στην πλατφόρμα του Netflix βρήκε στέγη και η σειρά «Dash & Lily», η οποία βασίζεται στο εφηβικό μυθιστόρημα των Ρέιτσελ Κον και Ντέιβιντ Λεβίθαν με τον τίτλο Dash & Lily’s Book of Dares, το οποίο ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Οι γονείς της Lily πηγαίνουν στα νησιά Φίτζι για τις διακοπές των Χριστουγέννων και ο αδερφός της δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από το να περάσει κάθε στιγμή με τον φίλο του. Για να μπορέσει να ξεφορτωθεί την αδερφή του, της προτείνει να δημιουργήσει ένα είδος ημερολογίου και να το αφήσει ανάμεσα στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, με την ελπίδα κάποιος να το ανακαλύψει.

Το κόκκινο ημερολόγιο πέφτει στα χέρια του κυνικού Dash, ο οποίος αποδέχεται την πρόκληση να το αφήσει κάπου αλλού ξεκινώντας ένα ιδιότυπο παιχνίδι ανάμεσά τους.

Ένα παιχνίδι που κρύβει μέσα του αγάπη, στοργή, τρυφερότητα και βάζει αρχικά τα θεμέλια μιας βαθιάς φιλίας με φόντο τον έρωτα. Ένα παιχνίδι με νέες προκλήσεις, μέσα από τις οποίες ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Τολμούν να κάνουν πράγματα που τους φαίνονταν ανούσια, τολμούν να ξεπεράσουν ανασφάλειες για να έρθουν πιο κοντά. Οι φίλοι τους διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο καθώς αυτό το ειδύλλιο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και μικρά εμπόδια ξεπροβάλλουν ώστε να προσδώσουν την απαραίτητη ένταση στις εξελίξεις.

Dash Lily Netflix

Μια ρομαντική σειρά με πρωταγωνιστές δύο ιδιόρρυθμους έφηβους, μια τρυφερή και διασκεδαστική ιστορία για όσους θέλουν να εξακολουθήσουν να ονειρεύονται, να ανακαλύπτουν τη μαγεία στα μικρά πράγματα και να ανοίγουν την καρδιά τους στην αγάπη που υπάρχει διάχυτη ολόγυρα.


patakis han pros ola ta agoria pou agapisa Τα βιβλία: Προς όλα τα αγόρια που αγάπησαΠρος όλα τα αγόρια. Υ.Γ. Σ’ αγαπώ ακόμαΠρος όλα τα αγόρια. Παντοτινά δική σου (μτφρ. Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν, εκδ. Πατάκη)
H συγγραφέας: Τζέννυ Χαν [Jenny Han]
Η σειρά: To All the Boys I’ve Loved Before, 2018, ⓭+
Δείτε το: Netflix

Ένα εφηβικό ρομάντζο ξεπηδά μέσα από τα τρία μυθιστορήματα της Τζέννυ Χαν με απόλυτη πρωταγωνίστρια τη Λάρα Τζιν. Μια τρυφερή ιστορία που μελώνει την καρδιά των αναγνωστών. Η συγγραφέας φαίνεται πως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας γιατί κάθε σειρά της γίνεται αμέσως best seller παγκοσμίως και δεν αργεί να βρει τον δρόμο της προς την πλατφόρμα του Netflix.

Η Λάρα Τζιν ζει μαζί με τις αδερφές της Μάργκο και Κίττυ και τον μπαμπά τους – που είναι γυναικολόγος. Ζουν μια όμορφη καθημερινότητα, που την ομορφαίνει με την παρουσία του ο γείτονά τους Τζος, ο οποίος έχει σχέση με τη Μάργκο. Όταν όμως η τελευταία φεύγει για να σπουδάσει και διακόπτει τον δεσμό της μαζί του, οι ελπίδες της Λάρι Τζιν αναπτερώνονται. Και ενώ αρχίζει να κάνει όνειρα στο εφηβικό της μυαλό, ένα απροσδόκητο γεγονός έρχεται για να φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά της.

Η Λάρα Τζιν από πολύ μικρή γράφει ερωτικά γράμματα στα αγόρια με τα οποία υπήρξε κατά καιρούς ερωτευμένη, χωρίς ποτέ να τα στέλνει. Είναι γράμματα στα οποία καταθέτει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της με απόλυτη ειλικρίνεια. Και κάθε φορά που τελειώνει το εκάστοτε γράμμα, νιώθει πως δεν καίγεται πια από έρωτα, νιώθει πως απελευθερώνεται.

Ώσπου μια μέρα, τα μυστικά της γράμματα στέλνονται στους παραλήπτες και, ξαφνικά, η ερωτική ζωή της Λάρα Τζιν βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο Πίτερ Καβίνσκυ δέχεται να τη βοηθήσει προσποιούμενος πως είναι το αγόρι της και αρχίζουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί. Το μπέρδεμα γίνεται τελικά όλο και μεγαλύτερο, μέχρι που τελικά όλα φαίνεται να βρίσκουν τον δρόμο τους. Ή μήπως αυτή είναι απλώς η αρχή; Όταν η καρδιά και το μυαλό σε σπρώχνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ποιο από τα δύο πρέπει να εμπιστευτείς;

Προ όλα τα αγόρια που αγάπησα nbcnews

Με γρήγορους διαλόγους και μικρά ευκολοδιάβαστα κεφάλαια, η συγγραφέας προβάλλει μια τρυφερή εφηβική ιστορία δείχνοντας πως ο έρωτας τρομάζει γιατί είναι απρόβλεπτος όμως το ρίσκο είναι μέρος του παιχνιδιού. Αναζητώντας τον έρωτα της ζωής της, η πρωταγωνίστρια συνειδητοποιεί τι σημαίνει να γνωρίζεις κάποιον από κοντά, να μαθαίνεις τα πάντα για εκείνον, να μοιράζεσαι πράγματα και όχι απλά να τον μένεις με την ιδέα που έχει πλάσει η φαντασία σου για εκείνον. Παράλληλα, μέσα από τις αγωνίες και τα λάθη της προβάλλει η αδερφική αγάπη και η σημασία της πίστης και της εμπιστοσύνης.

Το Netflix έχει μεταφέρει τα τρία βιβλία στην πλατφόρμα του με μεγάλη επιτυχία.


ellinika grammata lemoni snicket vivlio 10 Τα βιβλίαΜια σειρά από ατυχή γεγονότα: 1 – Η κακή αρχή2 – Tο δωμάτιο με τα ερπετά3 – Το φαρδύ παράθυρο4 – Το εργοστάσιο της συμφοράς5 – Το αυστηρό σχολείο6 – Το ψεύτικο ασανσέρ7 – Το άχρειο χωριό8 – Το νοσηρό νοσοκομείο9 – Το σαρκοβόρο τσίρκο10 – Η ολισθηρή οροσειρά11 – Η σπαρακτική σπηλιά12 – Η προτελευταία παγίδα13 – Τέλος (μτφρ. Εύη Γεροκώστα, Χαρά Γιαννακοπούλου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Ο συγγραφέας: Λέμονι Σνίκετ (Lemony Snicket / Daniel Handler)
Η σειρά: A series of unfortunate events, 2017, ❿+
Δείτε το: Netflix

Ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος Ντάνιελ Χάντλερ υιοθέτησε το ξεχωριστό ψευδώνυμο «Λέμονι Σνίκετ» και δημιούργησε μια σειρά βιβλίων που χρόνια τώρα γοητεύουν έφηβους και νέους.

«Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» οδήγησε στην Κακή αρχή (το πρώτο βιβλίο της σειράς) και σε άλλες δώδεκα ευφάνταστες ιστορίες που πλέον θεωρούνται κλασικές.

Τα τρία ορφανά, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι αρχικά γνωρίζουν τον πρώτο τους κηδεμόνα Κόμη Όλαφ που σκοπό έχει να καταχραστεί την περιουσία τους. Και έτσι απλά οι περιπέτειές τους ξεκινούν. Μπαίνουν στο «Δωμάτιο με τα ερπετά» από το «Φαρδύ Παράθυρο», και μετά χρησιμοποιώντας το «Ψεύτικο Ασανσέρ» επισκέπτονται «Το Εργοστάσιο της συμφοράς», την «Άτεγκτη Ακαδημία» και το «Αχρείο χωριό». Και υπάρχει και συνέχεια, γεμάτη ένταση και εκκεντρικές παγίδες.

Το μαύρο χιούμορ και οι απρόβλεπτες καταστάσεις που ξεπηδούν από κάθε σελίδα δεν επιτρέπουν στον αναγνώστη να σταματήσει το διάβασμα, όσο και αν ο Σνίκετ τον προτρέπει να το κάνει. Σκοτεινές και δυσάρεστες εκπλήξεις ενώνονται με έναν τρόπο τόσο αστείο που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί και το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, οι φοβερές αυτές οι ιστορίες δεν άργησαν να βρουν τον δρόμο τους προς τη μικρή οθόνη, το 2017. Τρεις σεζόν που ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό, σε έναν κόσμο αξεπέραστο. Στον κόσμο του Λέμονι Σνίκετ που είναι πλημμυρισμένος από χρώμα, εφευρέσεις, ιπτάμενες σαύρες και ξεχωριστές ικανότητες. Σ’ έναν κόσμο όπου η διασκέδαση έχει τον πρώτο λόγο… παρά τις ατυχίες.

papadopoulos montgomery i anna ton agron Τo βιβλίoΗ Άννα των αγρών (μτφρ. Μαρία Παππά, εκδ. Παπαδόπουλος)
Η συγγραφέας: Λ. Μ. Μοντγκόμερι [L. M. Montgomery]
Η σειρά: Η Άννα των αγρών, 2017, ❿+
Δείτε το: Netflix / ERTflix

Η βραβευμένη με Εmmy σειρά «Η Αννα των αγρών» που προβάλλεται και από το Netflix και από το ERTflix, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Λούσι Μοντγκόμερι. Ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, το οποίο δημοσίευσε στην ηλικία των 37 ετών το 1908. Αν και έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας, η υπέροχη αυτή ιστορία της Άννας και των περιπετειών της στο νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου, της περιοχής Νέας Σκωτίας στον Καναδά, καταφέρνει να αγγίζει την καρδιά των αναγνωστών, να συγκινεί και να συναρπάζει.

Η ορφανή κοκκινομάλλα Άννα Σίρλεϊ παίρνει κατά λάθος τη θέση ενός δυνατού αγοριού, με σκοπό να βοηθήσει τα αδέρφια Μάθιου και Μαρίλα Κάθμπερτ στις καθημερινές αγροτικές εργασίες του ορφανοτροφείου. Η Άννα είναι ένα πλάσμα αγαπητό, φωτεινό, χαρούμενο, αισιόδοξο. Επιζητεί την αγάπη και τη θαλπωρή, γι’ αυτό και δεν διστάζει να βάψει τα μαλλιά της πράσινα για να μην τη φωνάζουν καρότο. Η συμπάθεια της Μαρίλα και η εμφάνιση της Νταϊάνα θα μαλακώσουν τα αισθήματα της Άννας και σύντομα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητα χωρίς την παρουσία της. Ο Γκίλμπερτ Μπλάιθ μαγνητίζεται από τις κατακόκκινες κοτσίδες αλλά ντρέπεται να δείξει τα πραγματικά του αισθήματα και καταφεύγει σε διάφορα αστεία για να τραβήξει την προσοχή της. Μια σχέση ανταγωνισμού θα γίνει σύντομα μια δυνατή φιλία. Ίσως και κάτι παραπάνω…

Μέσα από τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος που πλημμυρίζει αθωότητα, ατόφια συναισθήματα και χρώματα της φύσης και του αγρού, η Άννα μεγαλώνει, αλλάζει, ενηλικιώνεται. Ο έρωτας δεν αργεί να της χτυπήσει την πόρτα και εκείνη δεν θα μπορέσει να τιθασεύσει το πείσμα της μπροστά του.

Ένα μυθιστόρημα με χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανούς διαλόγους, διασκεδαστικές περιπέτειες, αξέχαστους χαρακτήρες και μια ρέουσα αφήγηση που κερδίζει με την απλότητά της. Η Μέγκαν Φόλοους ζωντάνεψε μοναδικά την Άννα Σίρλεϊ στην ομώνυμη σειρά κλέβοντας τις εντυπώσεις.

patakis asher dekatria giati Τo βιβλίoΔεκατρία γιατί (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Πατάκη)
Ο συγγραφέας: Τζέυ Άσερ [Jay Asher]
Η σειρά: Thirteen Reasons Why, 2017, ⓰+
Δείτε το: Netflix

Ένα σκληρό και συγκλονιστικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που μιλάει χωρίς περιστροφές για όλους εκείνους τους εφήβους και τους νέους που σε κάποια στιγμή τη ζωή τους ένιωσαν να χάνονται στη δίνη των καταστάσεων και του σκοταδιού που πολλές φορές γεννά η εφηβεία, και επιλέγουν να αυτοκτονήσουν για να βρουν τη λύτρωση. Ένα βιβλίο με σκληρές περιγραφές. Ένα βιβλίο που αποτέλεσε την αρχή μιας γιγαντιαίας προσπάθειας παγκοσμίως, να δημιουργηθούν γραμμές υποστήριξης εφήβων και νέων, να βρεθούν τρόποι ψυχολογικής στήριξης και βοήθειας.

Η ιστορία ξεκινά με την αυτοκτονία της Χάνα Μπέικερ, η οποία αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωής της για δεκατρείς λόγους, τους οποίους έχει μαγνητοφωνήσει σε δεκατρείς κασέτες που απευθύνονται σε ισάριθμα άτομα. Η Χανα θέτει σε κάθε παραλήπτη τον εξής όρο: να ακούσει τη δική του κασέτα, καθώς και όλες τις άλλες που βρίσκονται μες στο κουτί, και μετά να τις δώσει στον επόμενο. Παραλήπτης είναι και ο Κλέυ, ο οποίος ήταν φίλος της Χάνα και κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Από τη στιγμή που ακούει την κασέτα του ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να καταλάβει τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι δεν κατάλαβε ώστε να βοηθήσει τη Χάνα, πριν φτάσει σε αυτή την τραγική απόφαση.

Το βιβλίο καταφέρνει να αγγίξει πάρα πολλά θέματα που ταλανίζουν τους σύγχρονους έφηβους, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, τα κουτσομπολιά που γιγαντώνονται με αλματώδη ρυθμό, τον σεξισμό, τον βιασμό, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εκδίκηση, τις ενοχές.

Με λόγο απλό και σύγχρονο, o συγγραφέας έχει καταφέρει να προσεγγίσει τις βαθύτερες σκέψεις και τους δεκάδες προβληματισμούς των εφήβων και να μιλήσει στη γλώσσα τους, να τους κινητοποιήσει να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, να τους φανερώσει την αμείλικτη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις καταστροφικές τους συνέπειες στην εύθραυστη ψυχολογία τους.

Η σειρά βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις προτιμήσεις των νέων τηλεθεατών και στο τέλος κάθε επεισοδίου υπάρχουν πληροφορίες για τους έφηβους που αναγνωρίζουν δικές τους σκοτεινές σκέψεις σε όσα παρακολουθούν, ώστε να επικοινωνήσουν με ειδικούς και να μιλήσουν.

psichogios willson eroteymena koritsia Τo βιβλίoΕρωτευμένα κορίτσια (μτφρ. Ρένια Τουρκολιά-Κυδωνιεως, εκδ. Ψυχογιός)
Η συγγραφέας: Τζακλίν Ουίλσον [Jacqueline Wilsone]
Η σειρά: Girls in Love, 2003, ⓰+
Δείτε το: ITV

Η Τζακλίν Ουίλσον ξέρει να πιάνει τον παλμό των νέων κοριτσιών και να γράφει για όσα πραγματικά τις απασχολούν καθώς αφήνουν πίσω τους τις αναταράξεις της εφηβείας και περνούν με φόβο αλλά και ανυπομονησία το κατώφλι της ενηλικίωσης. Τα Ερωτευμένα κορίτσια ξεκινούν με τις εννέα μεγάλες αποφάσεις της Έλλης, που πηγαίνει στην τρίτη γυμνασίου, ανάμεσα στις οποίες είναι να ζωγραφίζει κάθε μέρα, να ξεκινήσει δίαιτα, να βρει δουλειά μέχρι να γίνει δεκατεσσάρων και φυσικά, να βρει αγόρι.

Μαζί με τις φίλες Νάντια και Μάγδα συζητούν για όλα όσα τις αγχώνουν, τις στεναχωρούν, τις κάνουν να πελαγώνουν στην καθημερινότητα, για τις ανασφάλειές σχετικά με το σώμα τους, για τα καρδιοχτύπια τους. Η Έλλη, με την αυθόρμητη αφήγησή της, ανοίγει την πόρτα της εφηβείας διάπλατα και δείχνει με εύστοχο τρόπο όσα ταλανίζουν το μυαλό των σύγχρονων κοριτσιών. Η απώλεια της μαμάς της και το γεγονός ότι πρέπει να διαχειριστεί μια νέα μητέρα και έναν νέο αδερφό, δίνει και μια άλλη διάσταση στην ιστορία, αγγίζοντας πολλές περιπτώσεις μεικτών οικογενειών. Με χιούμορ και ειλικρίνεια, η ηρωίδα του βιβλίου και οι κολλητές της κάνουν όνειρα, απογοητεύονται, θυμώνουν, κλαίνε αλλά και γελάνε με τις γκάφες τους. Και ερωτεύονται.

Το χιούμορ και η πειστική απεικόνιση των έφηβων κοριτσιών είναι εκείνα τα σημεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις σε αυτή την διασκεδαστική ιστορία. Οι έξυπνες γραφιστικές προσθήκες, οι κατάλογοι ανά διαστήματα με τα εννέα πράγματα που θέλει η Έλλη ή με τους εννέα λόγους που σιχαίνεται το σχολείο, οι γρήγοροι διάλογοι, τα γράμματα της πρωταγωνίστριας και ο γρήγορος ρυθμός εναλλαγής των κεφαλαίων, δίνουν μια άλλη νότα στην τρυφερή ιστορία των ερωτευμένων κοριτσιών. Γιατί τα πρώτα σκιρτήματα μένουν πάντα ανεξίτηλα χαραγμένα στην καρδιά ως κάτι ξεχωριστό.

Τα «Ερωτευμένα κορίτσια» έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό και στη μικρή οθόνη, με την Olivia Hallinan στον ρόλο της ‘Ελλης.

psichogios christie egklima sto orient express Τα βιβλίαΈγκλημα στο Οριάν ΕξπρέςΠέντε μικρά γουρουνάκια (μτφρ. Χρήστος Καψάλης)
H συγγραφέας: Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie)
Η σειρά: Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό, 1989, ⓯+
Δείτε το: ERTflix

Η Άγκαθα Κρίστι είναι η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας και έκανε το ντεμπούτο της με το μυθιστόρημα Το μυστήριο πρόβλημα στο Στάιλς, με το οποίο σύστησε στους λάτρεις του μυστηρίου μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές ντετέκτιβ στην ιστορία των γραμμάτων. Με πάνω από τριάντα πέντε υποθέσεις στο ενεργητικό του, ο Ηρακλής Πουαρό αγαπήθηκε με θέρμη από τους αναγνώστες, που ξεχώρισαν τους τρόπους του, το στιλ του, τις ικανότητές του και τη συλλογιστική του σκέψη. Ο Βέλγος πρόσφυγας, πρώην αστυνομικός, ακολουθούσε ένα δικό του μοτίβο στην εξιχνίαση των υποθέσεων που αναλάμβανε. Συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία, συνδύαζε καταθέσεις και γεγονότα και στο τέλος, σίγουρος πια για την ταυτότητα του/των δολοφόνου/δολοφόνων, συγκέντρωνε όλους τους υπόπτους σε έναν χώρο και τους αποκάλυπτε την αλήθεια χωρίς περιστροφές.

Η Άγκαθα Κρίστι αποκαλύπτει σε κάθε υπόθεση και μια νέα πληροφορία για τον ευφυή ερευνητής της, αν και παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες για τα παιδικά του χρόνια. Η σχέση της με το δημιούργημά της δεν ήταν πάντα αρμονικές, καθώς στην πορεία της καριέρας έφτασε στο σημείο να τον αντιπαθήσει και να τον θεωρήσει εγωκεντρικό. Όμως η απήχηση που είχε στο αναγνωστικό κοινό, την ανάγκασε να συνυπάρξει μαζί του για λίγο καιρό ακόμα, πριν τελικά ρίξει Αυλαία. Μάλιστα, η εφημερίδα «The New York Times» έγραψε νεκρολογία στην πρώτη της σελίδα για τον αξεπέραστο αυτό ήρωα με το χαρακτηριστικό μουστάκι και το κομψό του ντύσιμο.

«Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Σάτσετ βρίσκονται διαθέσιμες στην πλατφόρμα Netflix ενώ οι ξεχωριστές υποθέσεις του κυκλοφορούν σε εξαιρετικές μεταφράσεις από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Και δύο σπουδαία ελληνικά βιβλία για παιδιά και εφήβους και οι αντίστοιχες σειρές που βασίστηκαν σ’ αυτά

patakis sarri o thisauros tis vagias graphic Τo βιβλίoΟ Θησαυρός της Βαγίας (εκδ. Πατάκη)
Η συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Η σειρά: Ο Θησαυρός της Βαγίας, 1984, Κατάλληλη για όλους
Δείτε το: ERTflix

Το κλασικό και διαχρονικό μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Ο θησαυρός της Βαγίας είναι μια ιστορία που γοητεύει πάντα τους αναγνώστες. Η περιπετειώδης πλοκή της, οι μοναδικές τοποθεσίες της Αίγινας, οι έξυπνες ανατροπές και η αποφασιστική παρέα των παιδιών, χαράσσουν ένα μονοπάτι δράσης και αγωνίας και οδηγούν σε έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

Μια παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Αν και απολαμβάνουν κολύμπι, φαγητό και παιχνίδι, οι μέρες τους αποκτούν ξαφνικά άλλο χρώμα με την επίσκεψη μιας οικογενειακής φίλης από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της είναι να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο Χανς Σουλτς, που πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια 203 χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού.

Ένα βιβλίο σταθμός της παιδικής λογοτεχνίας στον 20ο αιώνα, ένα βιβλίο για κάθε ηλικία που κρύβει μέσα του τον αυθορμητισμό και την αθωότητα που αναζητούν οι έφηβοι μεγαλώνοντας. Το όμορφο χωριό της Βαγίας αποτελεί την αφετηρία σε μια περιήγηση στο νησί του Αργοσαρωνικού, αλλά και στα δεινά που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μέσα από την έξαψη, την ενέργεια, την τόλμη και την όρεξη για ανακαλύψεις των μικρών ηρώων, το κυνήγι του θησαυρού προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις, ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις με κατανοητό τρόπο, την αξία της φιλοξενίας και της συγχώρεσης, τη δύναμη της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα και μια εξαιρετική σειρά που φιλοξενείται στην πλατφόρμα του ERTflix.

patakis sarantiti kipos me ta agalmata Τo βιβλίo: Ο κήπος με τ’ αγάλματα (εκδ. Πατάκη)
Η συγγραφέαςΕλένη Σαραντίτη
Η σειρά: Ο κήπος με τ’ αγάλματα, 1981, (Σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης), Κατάλληλη για όλους
Δείτε το: ERTflix

Ένα μυθιστόρημα που αποπνέει ξενοιασιά, αθωότητα, ανεμελιά, φως. Η ιστορία της Ελένης Σαραντίτη εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μαγεύει τους αναγνώστες. Καλοκαίρι. Μυρωδιές και χρώματα, παιδικότητα και χαμόγελα, κολύμπι και παιχνίδι, μυστικά και λόγια αγάπης. Όλα σμιλευμένα από την πένα της δημιουργού και τις αχτίνες του ήλιου.

Μια παρέα παιδιών ανακαλύπτει αρχαία αγάλματα βαθιά θαμμένα στην άμμο, τα καθαρίζει, μαθαίνει μέσα από εκείνα την ιστορία του τόπου και τους δίνει ενεργό ρόλο στα καθημερινά της παιχνίδια. Τα παιδιά δημιουργούν εικόνες του χθες στο μυαλό τους και νιώθουν πως γίνονται ένα με τους προγόνους τους. Η ομορφιά της πόλης, οι μουσικές, η επαφή με το παρελθόν, ο κήπος του κυρίου Ευρυγένη, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πολιτισμού, την επιτακτική ανάγκη οι νέοι να μάθουν και να διατηρήσουν άσβεστα ήθη, έθιμα, συνταγές, παραδόσεις, θησαυρούς που η φύση προσφέρει απλόχερα, θρύλους, δημοτικά τραγούδια, τέχνες που τείνουν να χαθούν τη νέα εποχή. Εξερεύνηση και αυθορμητισμός καταλήγουν σε μια εμπειρία που φέρνει τα παιδιά κοντά στους αρχαίους Έλληνες και τα επιτεύγματά τους, τους δείχνουν την αρμονία, τη χάρη και το κάλλος των δημιουργημάτων τους, τους μαθαίνουν τον σεβασμό στους προγόνους και στην παρακαταθήκη τους.

Η λιτή και άμεση γραφή της συγγραφέως, το χιούμορ, οι όμορφες περιγραφές, οι πρώτοι έρωτες και η ένταση των παιδικών φωνών, βάζουν τα θεμέλια για να χτιστεί μια περιπέτεια απολαυστική για τον αναγνώστη, γεμάτη ζωή, φωνές, τρυφερότητα, φιλία και ιστορία.

Μια περιπέτεια που βρήκε τη θέση της και στη μικρή οθόνη μέσα από την πλατφόρμα του ERTflix.


* Η ΚΕΛΛΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ είναι είναι βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία