Παρασκευή

18 Οκτωβρίου 2024

«Το Χέρι του Θεού» | Κινηματογραφική προβολή στον «Ορφέα» την Παρασκευή…

«Το Χέρι του Θεού» | Κινηματογραφική προβολή στον «Ορφέα» την Παρασκευή...
Δεν είναι τυχαίο που ο Σορεντίνο αναρωτιέται αν όλα όσα τον οδήγησαν ως εδώ ήταν καθοδηγημένα από το «χέρι του Θεού», μια ταυτόχρονα ανεπανάληπτα ευφυή (ποδοσφαιρική) ενέργεια, «ξεκάθαρη αντικαπιταλιστική δήλωση» και μεγαλειώδη απάτη.
Αποχαιρετούμε το 2023 με ένα φιλμ από τη γειτονική Ιταλία! Πρόκειται για την πιο πρόσφατη και βραβευμένη ταινία «Το Χέρι του Θεού» (2021), του δημοφιλούς Ναπολιτάνου δημιουργού Πάολο Σορεντίνο.

Ο Σορεντίνο, δηλωμένος θαυμαστής του Φελίνι, επιστρέφει στην πόλη του την Νάπολη κι αφηγείται την πιο προσωπική του ιστορία, αποτίοντας φόρο τιμής στον Μαραντόνα και παράλληλα μιλώντας για ένα τραυματικό περιστατικό που τον στιγμάτισε για πάντα. Καμπυλώδεις γυναίκες και ακατάσχετη σεξουαλικότητα, μεσογειακό ταπεραμέντο και οικογενειακός πανζουρλισμός, παράλογες φάρσες και γκροτέσκα πρόσωπα, βέσπες και στιγμές ποδοσφαιρικής ανάτασης, ανείπωτες τραγωδίες και αιφνίδιες ανατροπές συνθέτουν ένα γλυκόπικρο χρονικό εφηβείας, αναπόσπαστο κομμάτι ενός φελινικού σύμπαντος. Ο Σορεντίνο δεν μας κρύβει ότι η ταινία είναι αυτοβιογραφική, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ (πιθανόν να μην θυμάται πια ούτε ο ίδιος) ποια περιστατικά είναι αληθινά και ποια είναι γεννήματα της φαντασίας του.

Ο Σορεντίνο δεν διστάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους γείτονες και την πόλη του. Λιτός όσο σε καμιά άλλη ταινία του, θυμάται τα εφηβικά του χρόνια, ψάχνει να βρει τα πρώτα κινηματογραφικά ερεθίσματα, αποθεώνει τους παιδικούς του ήρωες. Κυρίως όμως καταθέτει ένα τρυφερό εξομολογητικό φιλμ αφιερωμένο στους γονείς του στους οποίους «οφείλει τα πάντα και δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ».

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’80 στη Νάπολη. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Φαμπιέτο Σκίζα (το alter ego του σκηνοθέτη), ένας ανερμάτιστος έφηβος που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του περνώντας όμορφες στιγμές με το εκκεντρικό και φασαριόζικο σόι του. Ξαφνικά βλέπει τη ζωή του να μεταλλάσσεται εξαιτίας της απροσδόκητης άφιξης του θρύλου της μπάλας, Ντιέγκο Μαραντόνα και ενός σοκαριστικού δυστυχήματος που θέτει το μέλλον του σε κίνηση. «Δεν μου αρέσει η πραγματικότητα» λέει σε κάποιο σημείο της ταινίας ο Φαμπιέτο. Το ποδόσφαιρο και το σινεμά είναι οι ράγες που θα τον βοηθήσουν  να ξεφύγει από τους εφιάλτες του και να πλησιάσει τα όνειρά του στην Αιώνια πόλη. Δεν είναι τυχαίο που ο Σορεντίνο αναρωτιέται αν όλα όσα τον οδήγησαν ως εδώ ήταν καθοδηγημένα από το «χέρι του Θεού», μια ταυτόχρονα ανεπανάληπτα ευφυή (ποδοσφαιρική) ενέργεια, «ξεκάθαρη αντικαπιταλιστική δήλωση» και μεγαλειώδη απάτη.

Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών.

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 19.30 στον Ορφέα!

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία