«Ελληνική Απόλαυσις»
Μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό – Θεολογίτη (1888-1997)
τον κιθαριστή που έζησε και δημιούργησε
στις Η.Π.Α. απ` τις αρχές του 20ου αιώνα…
Ο Σπύρος Δελέγκος με την κιθάρα και τα τραγούδια του και με σχετικά σχόλια για το φωτογραφικό υλικό που βλέπαμε στον προτζέκτορα, παρουσίασε στο κοινό, τον Αμοργιανό κιθαριστή Γιώργο Κατσαρό – Θεολογίτη με τίτλο «Ελληνική Απόλαυσις» (από το ομώνυμο τραγούδι).
Ο Γ. Κατσαρός – Θεολογίτης έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 20ου αιώνα και ενσαρκώνει ένα είδος λαϊκού τροβαδούρου, ταυτόχρονα τραγουδιστής και εκτελεστής κιθάρας με μια ιδιότυπη τεχνική, χωρίς τη συνοδεία άλλου οργάνου.
Γεννημένος στην Αμοργό το 1888, ανήκει στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική, και μέσα από μια πορεία που ξεπερνά έναν αιώνα -καθώς έζησε 109 έτη- εκφράζει ανάγλυφα τον πόνο της ξενιτιάς, την νοσταλγία προς την πατρίδα, τον έρωτα, αλλά ακόμα και ιστορικά γεγονότα, όπως το οικονομικό κραχ του 1929 κ.α. Κατά τη μουσική του διαδρομή γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική, όπως Ροδόλφο Βαλεντίνο, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμα και με τον Αλ Καπόνε. Χαρακτηριστική υπήρξε η σχέση του με το μεγάλο κλασικό κιθαριστή Αντρέ Σεγκόβια παρά τη διαφορετικότητα των μουσικών τους κόσμων.
Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι) παρουσίασε μοναδικά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δημιουργιών (ρεμπέτικα, επιθεωρησιακά, καντάδες κ.ά.) που ηχογράφησε ο Γ. Κατσαρός από το 1927 ως και τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.
Τα πολύ επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης και της οικονομικής δυσχέρειας αναδεικνύονται μέσα από το ρεπερτόριο του εν λόγω καλλιτέχνη, θίγοντας τις δύσκολες συνθήκες των Ελλήνων μεταναστών του παρελθόντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς και τις επιπτώσεις του Οικονομικού Κραχ του 1929 στους πολίτες των Η.Π.Α.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται | Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ:
Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο | Πρόγραμμα Φεστιβάλ 2023 [EΛ|EN]
______________
Ο Σπύρος Δελέγκος είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Ακαδημία Sibelius του Πανεπιστημίου Uniarts Helsinki (DocMus Doctoral School), κάτοχος master στον τομέα «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε ελληνική παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Κλασικής μουσικής (Αντίστιξη) στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, μακάμ μουσική και κλασικό μαντολίνο ιδιωτικώς. Επίσης, γνωρίζει λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι και μπαγλαμά. Από το 1997 ως σήμερα, έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, έχει επιμεληθεί αφιερώματα και έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο. Διδάσκει ως καθηγητής μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών από το 2012, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από μουσικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την μακάμ τροπικότητα και την εναρμόνιση στον χώρο του ρεμπέτικου και το 2016 συγκρότησε την πολυμελή «Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής» (έγχορδα, πνευστά κ.ά.). Στο πλαίσιο της ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια (εθνο)μουσικολογίας εντός και εκτός Ελλάδας (ICTM, IMS κ.ά.), έχει δημοσιεύσει σε διεθνή ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, ενώ στην παρούσα φάση μεταφράζει και επιμελείται τον συλλογικό τόμο «Greek Music in America» (2019, University Press of Mississippi). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τα αστικά λαϊκά μουσικά ιδιώματα που συνδέονται με την ελληνική κοινότητα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, αλλά και ευρύτερα αυτού, από ιστορική εθνομουσικολογική σκοπιά (μουσική ανάλυση, μουσικό-πολιτισμικές ωσμώσεις, ζητήματα ιδεολογίας κ.ά.).