Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού σωματείων καλλιτεχνών στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας | Πρόταση ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού
«Είτε με χιόνια είτε με βροχή της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «θέλουμε ανώτατη, δημόσια παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί της τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούγονται.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιούν αυτή την ώρα σωματεία καλλιτεχνών στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας και ενόψει της συγκεντρωση στο υπουργείο που θα πραγματοποιηθεί στις 12. «Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας», γράφει το πανό που έχουν αναρτήσει στην πρόσοψη του υπουργείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο ΣΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού – Θεάτρου και η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών.

«Είτε με χιόνια είτε με βροχή της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «θέλουμε ανώτατη, δημόσια παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί της τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούγονται.

Διεκδικούν την απόσυρση του ΠΔ 85/2022, αλλά και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, να μην υπάρχει καμία διαβάθμιση, ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών και συλλογικές συμβάσεις παντού.

Το αγωνιστικό ραντεβού στο πλάισιο της σημερινής απεργίας, έχει οριστεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Από εκεί οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ η πορεία θα καταλήξει στο κατειλημμένο από σπουδαστές κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις 12.30 μ.μ. διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Ακόμα συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Λάρισα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στο Ηράκλειο Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας.

ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κινητοποίηση στο υπουργείο ΠολιτισμούΟι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, προτείνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για συζήτηση και έγκριση την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος, για την στήριξη του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζόμενων καλλιτεχνών.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εκφράζει την στήριξή του στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων καλλιτεχνών όλων των ειδικοτήτων και των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών στη Θεσσαλία και ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στα δίκαια αιτήματά τους, για:

  • Κατάργηση του Π.Δ 85/22 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Απόσυρση τώρα της απαράδεκτης τροπολογίας 1565/23 που ήρθε μετά το Π.Δ και κάνει χειρότερα τα πράγματα προοπτικά. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους (Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση, πίστες, παράδοση, κ.α).
  • Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.
  • Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το
  • Πανεπιστήμιο. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
  • Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση επιτροπών των αντίστοιχων υπουργείων για την αναγνώριση των σπουδών που έχουν κάνει οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων.
  • Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.
  • Όσοι έχουν δίπλωμα οργάνου, μονωδίας ή σύνθεσης από Ωδεία που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την περίοδο εφαρμογής αυτού, να μπορούν να αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.
  • Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού δυναμικού για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής – Μουσικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού.
  • Σύνδεση του επαγγελματικού δικαιώματος με το πτυχίο. Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης κατάργησης, κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των πτυχίων μας.
  • Πέρασμα της ευθύνης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας.
  • Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
    8/2/2023

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τσιαπλές Αναστάσιος, Γκαραλιάκος Ζήσης, Μπακάση Βασιλική, Νάνος Αποστόλης

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία