Τετάρτη

16 Οκτωβρίου 2024

Ιστόρημα | Άνθρωποι της Σκοπέλου «μοιράστηκαν» τις ιστορίες τους με την Ρηγίνα Μπουνταλά

Ιστόρημα | Άνθρωποι της Σκοπέλου «μοιράστηκαν» τις ιστορίες τους με την Ρηγίνα Μπουνταλά
Ρηγίνα Μπουνταλά: Είναι μοναδικό το συναίσθημα που μου δημιουργεί η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και με συγκινεί βαθύτατα η εμπιστοσύνη τους να μοιραστούν μαζί μου την ιστορία τους και τα βιώματα τους που είναι κομμάτια της ψυχής τους.
Στους ανθρώπους αρέσει να «μοιράζονται» τις ιστορίες τους… Ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που τους άλλαξαν ή τους προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές…

Το «Ιστόρημα»* είναι ο «τόπος» στον οποίο διασώζονται οι σημαντικές ιστορίες ανθρώπων που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας.

Μία από τις ερευνήτριες του «Ιστορήματος» και η αρχαιολόγος Ρηγίνα – Τριανταφυλλιά Μπουνταλά, στην οποία μίλησαν άνθρωποι του νησιού για τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τη λαογραφία, μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και βιώματα από τον πόλεμο, την γαστρονομία, τις επιδημίες και τις καλλιέργειες του νησιού τον 20ο και 21ο αιώνα…

Από την κουβέντα και την καταγραφή της δεν έλειψαν οι λαϊκές τέχνες, οι θρύλοι και οι μύθοι, αλλά και για την ποίηση…

Για τη συμμετοχή της στο «Ιστόρημα» η αρχαιολόγος Ρηγίνα Μπουνταλά σημειώνει: Ως ερευνήτρια μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους και το νησί μου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι μοναδικό το συναίσθημα που μου δημιουργεί η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και με συγκινεί βαθύτατα η εμπιστοσύνη τους να μοιραστούν μαζί μου την ιστορία τους και τα βιώματα τους που είναι κομμάτια της ψυχής τους.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με την δική του ιστορία που πάντα κάτι έχει να σου διδάξει και που όταν την ακούω μου δημιουργούνται στο μυαλό ζωντανές εικόνες που με ταξιδεύουν και κάθε φορά προσθέτουν ένα ακόμη λιθαράκι στο μωσαϊκό της ιστορίας της Σκοπέλου. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη που μέσα από το Istorima οι ιστορίες αυτές θα αντέξουν στον χρόνο και θα γίνουν γνωστές και στις επόμενες γενιές.

Ακούστε τα «Ιστορήματα», τα οποία εμπιστεύθηκαν Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες στην Ρηγίνα Μπουνταλά με κλικ ΕΔΩ

__________

*Το Ιστόρημα δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και συνδυάζει τη δημοσιογραφία με την Ιστορία. Είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία