Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Εξήντα χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας του Γιώργου Σεφέρη – Έκθεση μνήμης στο Μουσείο Μπενάκη

Εξήντα χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας του Γιώργου Σεφέρη – Έκθεση μνήμης στο Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024 και περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό της βράβευσης του Γιώργου Σεφέρη από τη Σουηδική Ακαδημία το 1963.

Επιμέλεια: Book Press

Υπήρξε μια σπουδαία στιγμή ανάτασης. Οχι μόνο λογοτεχνικής, αλλά πολιτικής και κοινωνικής. Στις 24 Οκτωβρίου 1963, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωνε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας εκείνης της χρονιάς θα πήγαινε στον Γιώργο Σεφέρη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, ο Σεφέρης τιμήθηκε «για το υπέροχο λυρικό ύφος, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

Το 2013, 50 χρόνια μετά τη βράβευσή του, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της εποχή έγινε γνωστό ότι ήταν η τρίτη φορά που το όνομά του ήταν μεταξύ των προτεινόμενων για βράβευση. Ο Άγγλος ποιητής με τον οποίο έχει συνδέσει το όνομά του, ο σπουδαίος Τ. Σ. Έλιοτ τον είχε προτείνει το 1955 και το 1961. Το 1963, επελέγη μεταξύ 80 προταθέντων από όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα πρακτικά επικράτησε ανάμεσα στον Άγγλο δοκιμιογράφο Ουίσταν Όντεν και τον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα, που τελικά τιμήθηκε με Νόμπελ οκτώ χρόνια αργότερα.

Seferis Nobel

Ιστορική επέτειος

Εξήντα χρόνια ακριβώς από το σπουδαίο γεγονός, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Με κεντρικό έκθεμα το Βραβείο Νόμπελ, που ανήκει στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, η έκθεση παρουσιάζει πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024 και αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορά στην ημέρα της ανακοίνωσης, η δεύτερη επικεντρώνεται στη βραδιά της απονομής, ενώ η τελευταία στον απόηχό της, με τα σχετικά δημοσιεύματα, συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα.

Αφίσες, εφημερίδες της εποχής, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή δημιουργούν ένα περιβάλλον που ανακαλεί την σπουδαιότητα του γεγονότος και αναδεικνύει την προσωπικότητά του.

Το αρχείο του Σεφέρη περιήλθε στην κατοχή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έπειτα από επιθυμία του ίδιου του ποιητή, όπως αυτή διατυπωνόταν στη διαθήκη του.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Σεφέρη που βρίσκεται κατατεθειμένο στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Nobel Seferis Mouseio Mpenaki
Το χρυσό μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ, που απονεμήθηκε στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη (1900-71) στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Δωρεά Mαρώς Σεφέρη (ΓΕ 22319β)

Nα σημειωθεί πως το αρχείο του Σεφέρη περιήλθε στην κατοχή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έπειτα από επιθυμία του ίδιου του ποιητή, όπως αυτή διατυπωνόταν στη διαθήκη του. Το πλούσιο υλικό του αρχείου αγκαλιάζει όλες τις πτυχές του έργου του Γιώργου Σεφέρη. Από το ποιητικό και πεζογραφικό του έργο τα ημερολόγια, τις επιστολές, τα δοκίμια και τις μελέτες του. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία