Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη μετακίνηση των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, ο οποίος κατήγγειλε ότι στις δημόσιες δομές Υγείας των Βόρειων Σποράδων η πλειοψηφία των γιατρών είναι με μετακίνηση από τη Χαλκιδική, ακόμα και την Καλαμπάκα, με το μόνιμο προσωπικό στη Σκόπελο να είναι μόλις 2 γιατροί, ο Αδ. Γεωργιάδης επέμεινε σε αυτού του είδους τα «μπαλώματα» που διαιωνίζουν τα προβλήματα και εξουθενώνουν τους υγειονομικούς, αντί για προσλήψεις προσωπικού.
Μάλιστα, ζήτησε και τα ρέστα από το ΚΚΕ, που αναδεικνύει σταθερά αυτά τα ζητήματα. «Οι μετακινήσεις των γιατρών είναι ένα εργαλείο που έχουν οι ΥΠΕ για να καλύψουν τα κενά, γιατί είναι κακό;», αναρωτήθηκε προκλητικά ο υπουργός Υγείας για να προσθέσει: «Θα πρέπει να παίρνουμε άδεια από τον Περισσό;», ενοχλημένος προφανώς που το ΚΚΕ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για την Υγεία του λαού.
Κι όλα αυτά, την ώρα που οι αναγκαστικές μετακινήσεις δημιουργούν μία σειρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους γιατρούς, που υποχρεώνονται να μετακινούνται από πόλη σε πόλη, ακόμα και μέσα σε μια μέρα, όσο και στις δομές Υγείας από τις οποίες φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες θέσεις και κενά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ από την πλευρά του κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες για την υΥεία, να εξοικονομήσει πόρους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να τους διαθέσει σε άλλες προτεραιότητες, πάντα στη λογική της πολιτικής του κόστους – οφέλους, που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού.
Ο Β. Μεταξάς υπογράμμισε ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, ο ΕΚΠΥ, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, δεν καταβάλλει πλέον αποζημίωση στους ασθενείς που αναγκάζονται να μετακινηθούν από τις Βόρειες Σποράδες σε άλλο νοσοκομείο για τη διενέργεια εξετάσεων. Έτσι, πληρώνουν από την τσέπη τους τα μεταφορικά και καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον μία διαμονή στον Βόλο, όπου μεταβαίνουν συνήθως, καθώς τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, όπως είναι διαμορφωμένα, δεν εξυπηρετούν για την άμεση επιστροφή τους.
Όσον αφορά την κατάσταση στις δημόσιες δομές των Β. Σποράδων, ο Β. Μεταξάς κατήγγειλε πως στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου οι μόνοι μόνιμοι ιατροί είναι η παιδίατρος – συντονίστρια που καλύπτει δύο μέρες και την Αλόννησο, καθώς και ένας καρδιολόγος. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός Γενικής Ιατρικής και το κενό καλύπτεται με μετακίνηση γιατρού από τη Χαλκιδική. Δεν υπάρχει μόνιμος χειριστής ακτινολόγος, οδοντίατρος, βοηθός παρασκευαστής για το μικροβιολογικό, μαίες. Ακόμα και στους οδηγούς δεν καλύπτονται οι βάρδιες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι νησιώτες ασθενείς ν’ αναγκάζονται να ταξιδέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% περίπου από το 2021 και ένας ασθενής με το συνοδό του, π.χ. από τη Σκόπελο, πρέπει να δαπανήσει πάνω από 150 ευρώ για τη μετακίνηση στον Βόλο. Επίσης, επειδή για πολλούς μήνες η γραμμή καλύπτεται με ένα μόνο πλοίο την ημέρα ή με δύο πλοία που ελέω ανταγωνισμού φεύγουν την ίδια ώρα, πολλοί ασθενείς υποχρεώνονται και σε διανυκτερεύσεις στον Βόλο.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύντομα θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ και θ’ αρχίσουν πάλι να καταβάλλονται τα μεταφορικά στους ασθενείς, ενώ για τις προσλήψεις προσωπικού, ομολογώντας ότι «πάντα υπάρχουν κενά στις δημόσιες δομές», παρέπεμψε στις προκηρύξεις θέσεων που σύντομα θα ανακοινωθούν με βάση και τα νέα δήθεν κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση.