- Άρθρο του Δημήτρη Τσιμπανάκου, υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής
Η «καυτή πατάτα» της ανεργίας δεν τίθεται επί τάπητος ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση που ξιφομαχούν μικροπολιτικά πάνω σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης ενώ κινδυνεύει και με τη φτωχοποίηση καθώς αργοσβήνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στη Μαγνησία, οι άνεργοι ξεπερνούν τους 15000, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, σε μια περιοχή που με τη βιομηχανία και τον τουρισμό σε συνάρτηση με τη γεωγραφική της στρατηγική θέση θα μπορούσε να μηδενίσει την ανεργία και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.
Στο καθεστώς ομηρείας της ανεργίας δεν βρίσκονται μόνο νέοι –πτυχιούχοι και μη– αλλά και πρώην εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους εν μέσω της κρίσης των περασμένων ετών και δυσκολεύονται να επανενταχτούν, τόσο λόγω ηλικίας αλλά και λόγω δικτύωσης.
Προκειμένου να μειώσουμε σημαντικά την ανεργία και να την συρρικνώσουμε σε μονοψήφιο νούμερο, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 50% θα αφορά την πρόσληψη νέων εργαζομένων και το υπόλοιπο 50% θα αφορά την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων με κίνητρα που θα δοθούν σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την επιδότηση 1 θέσης εργασίας για επιχειρήσεις έως 10 άτομα και 3 θέσεις για επιχειρήσεις με περισσότερο προσωπικό καθώς και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από την ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) για 4 χρόνια. Η επιδότηση θα είναι 100% τον πρώτο χρόνο ενώ ανά έτος θα μειώνεται κατά 25%. Τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι κοστολογημένα καθώς το κόστος τους υπολογίζεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
Επιπλέον, προτείνουμε τη δημιουργία Vouchers ύψους 600 ευρώ ανά μήνα για ένα χρόνο σε κάθε απολυμένο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιδότηση σε εργοδότη για την πρόσληψη του ανέργου και την διανομή καρτών απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους. Από την πλευρά της, η ΔΥΠΑ θα προτείνει μια θέση εργασίας ή κατάρτισης σε κάθε άνεργο εντός έξι μηνών από την εγγραφή του.
Η καθολική εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τηλεργασίας θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της μαύρης εργασίας. Τέλος, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε επίπεδο χρηματοδότησης για όλους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει θα συμπληρώσουν το παζλ στο σύνολό του για μείωση της ανεργίας.