Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, Στεργίου Κώστα, Μαριεττάκη Δημήτρη και Γιάννα Παπαδημητρίου, συμμετείχε στη σημερινή συγκέντρωση εργαζομένων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό προβλέπει τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Στην πραγματικότητα αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει ο δρόμος στην επιχειρηματική τους δράση με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου του υπ. Πολιτισμού. Υπογράμμισαν ότι οι έννοιες «αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοχρηματοδότηση» που αναφέρει η κυβέρνηση, σημαίνει πως μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Τα Μουσεία ωθούνται στο να βρίσκουν πόρους, σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγιών, από διάφορα ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με το αζημίωτο, με κριτήριο το κέρδος. Η λειτουργία τους με τα κριτήρια της αγοράς, θα επιφέρει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, θα δημιουργήσει Μουσεία πολλών ταχυτήτων, με τα Περιφερειακά Μουσεία να υποβαθμίζονται περαιτέρω και να φυτοζωούν. Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς είναι θύματα της πολιτικής υποστελέχωσης, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, την απληρωσιά, τις ελλείψεις μέσων και υποδομών, με προβλήματα ακόμη και στις μετακινήσεις.
Σημείωσαν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συνέχεια προηγούμενων νόμων της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, η μετάβαση των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, η αύξηση των εισιτηρίων κ.α. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση δηλώσεις του πρώτου υπουργού της κυβέρνησής του, του Ν. Ξυδάκη.
Τέλος τόνισαν ότι όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με όρους αγοράς, ως βιτρίνα που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία και όχι ως μέσο για την πνευματική ανάπτυξη του λαού συνολικά.
Βόλος 9/2/2023
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κ.Κ.Ε.