Κυριακή

22 Δεκεμβρίου 2024

O Γ. Λαμπρούλης για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: Aποσπασματικές, ανεπαρκείς και αναντίστοιχες με τις λαϊκές ανάγκες ρυθμίσεις (VIDEO)

Γ. Λαμπρούλης: Ο λαός και οι υγειονομικοί να παλέψουν για καθολικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας (VIDEO)
Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος και ακούγεται ως «κακόγουστο αστείο» μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι υγειονομικοί και ασθενείς

Στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτήν, την ισχυροποίηση των ιδιωτών και των μηχανισμών μείωσης ή και απαλλαγής της φαρμακοβιομηχανίας από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και αύξησης των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα έρχεται να συμβάλλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», όπως είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημείωσε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος και ακούγεται ως «κακόγουστο αστείο» μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι υγειονομικοί και ασθενείς. Σχετικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο τις χαρακτήρισε αποσπασματικές, ανεπαρκείς και αναντίστοιχες με τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και πρακτικά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών Υγείας και σε εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται στους επιχειρηματίες Υγείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει και την αντιλαϊκή πολιτική που έχουν ασκήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στην Υγεία στη λογική «κόστους-οφέλους», ότι όχι μόνο διατηρεί μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων για τους υγειονομικούς, αλλά παρατείνει και μέχρι τα 70 έτη (!) την παραμονή γιατρών στο ΕΣΥ με πρόσχημα την «εμπειρία»… Επισήμανε ότι αυτή η ρύθμιση λειτουργεί και ως «λαγός» για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που είναι και στρατηγικός στόχος του ευρωενωσιακού σχεδίου για το ασφαλιστικό. Σε αυτό το σημείο ανέδειξε την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, ώστε η εμπειρία των γιατρών να μεταλαμπαδεύεται στους νέους.
Ανέδειξε πως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι «ότι οι θέσεις προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο» και «οι διορισμοί είναι πίσω από τις ανάγκες» σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση «λέει ότι προκηρύσσει και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την άλλη δεν προσλαμβάνει όλους όσοι υποβάλλουν υποψηφιότητα» και τόνισε την ανάγκη να αποτελεί «μοναδική προϋπόθεση για διορισμό θα πρέπει να είναι το πτυχίο και ο τίτλος ειδικότητας», όπως προτείνει και το ΚΚΕ.

Όσο για τα περιβόητα «κίνητρα» που διαλαλεί η κυβέρνηση, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι δεν αλλάζουν τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι γιατροί και κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το σύνολο των μισθολογικών διεκδικήσεων και των κινήτρων που έχουν προτείνει οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ ειδικά για τα «κίνητρα» στις άγονες περιοχές υπενθύμισε ότι έχουν διαμορφωθεί έτσι με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και πως «μόνο ως αστείο ακούγεται» η χορήγηση ενός μηνός εκπαιδευτικής άδειας κάθε δύο χρόνια. Απαντώντας, μάλιστα, στους ισχυρισμού του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη ότι τάχα έχουν καλυφθεί θέσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα «δεν προστίθεται προσωπικό απλά μπορεί να αλλάξει η εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων».

Για την παράδοση των εργαστηρίων ανοσολογίας-ιστοσυμβατότητας των νοσοκομείων «Ευαγγελισμού» και «Κρατικού» στο «Ωνάσειο» που αποτελεί Νομικό Πρόσωπικο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και για τη μετονομοσία σε νοσοκομείο του επίσης ΝΠΙΔ ογκολογικού κέντρου «Ελπίδα» και τη μεταφορά σε αυτό του αντίστοιχου τμήματος από το «Αγία Όλγα», ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν κρίκους «στην αλυσίδα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Ειδικά για το «Ωνάσειο», εξήγησε ότι «πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων η πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών» και «παραδίδεται ο ευαίσθητος τομέας της ιστοσυμβατότητας μεταμοσχεύσεων σε ΝΠΙΔ, αντί να ενισχυθούν αποφασιστικά τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ».

Παράλληλα, για τη ρύθμιση αναφορικά με το «Ελπίδα» επισήμανε μεταξύ άλλων πως ουσιαστικά ο τομέας της παιδοογκολογίας αντιμετωπίζεται κυνικά από το κεφάλαιο ως πεδίον δόξης λαμπρό για την κερδοφορία του, καθώς «υπόσχεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και κερδοφορία μέσω της συγκέντρωσης από την έρευνα, τη διάδοση, τη θεραπεία, την παρακολούθηση του παιδικού καρκίνου και αυτό διασφαλίζεται από την κατοχυρωμένη ιδιοκτησία αυτής της δραστηριότητας στο ογκολογικό νοσοκομείο με το ΝΠΙΔ».

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα φάρμακα, ο Γ. Λαμπρούλης προειδοποίησε πως το σύστημα παρακολούθησης δεν θα αποφέρει όφελος στους ασθενείς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις ή θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά τους. Πρόσθεσε ότι ρυθμίσεις, όπως αυτή για την παρακολούθηση δαπάνης, αποτελούν εξειδίκευση μνημονιακών άρθρων και «έχουν ως κριτήριο το “κόστος-όφελος” και τις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και στους δημοσιονομικούς στόχους» και όχι τις ανάγκες της υγείας.

Σχολιάζοντας τα περί «συμμορίας της μιζέριας» του υπουργού Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «πρόκειται για διαστροφή και προσπάθεια να πείσει ο υπουργός ότι κανονικότητα είναι οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς να αποδέχονται τη μιζέρια των υπηρεσιών υγείας που τους καταδικάζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η σαπίλα της ανάπτυξης» που προϋποθέτει να δυσχεραίνονται οι όροι ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, «δεν φτιασιδώνεται με διαχειριστικά κόλπα των κυβερνήσεων, αλλά ανατρέπεται» και «είναι στο χέρι του λαού να το κάνει πράξη»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία