Τρίτη

22 Οκτωβρίου 2024

Να σταματήσει η κλοπή των ενσήμων χιλιάδων οικοδόμων!

Οικοδόμοι | Εργάτης
Επίκαιρη Ερώτηση, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την ασφάλιση των οικοδόμων και την αναγνώριση - διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφεται από τον βουλευτή (οικοδόμο) του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκο Έξαρχο:

«Παρότι οι μηχανές της κατασκευαστικής δραστηριότητας “δουλεύουν στο φουλ” υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία με την ασφαλιστική αποτύπωση της εργασίας των οικοδόμων στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2023) οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο για 12 έως 13,64 ημερομίσθια το μήνα. Στην περίοδο της κρίσης με τη μεγάλη ανεργία η απασχόληση ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τον μήνα Οκτώβριο του 2011 με 11,38 ημερομίσθια το μήνα και για τον μήνα Οκτώβριο του 2013 με 12,82 ημερομίσθια το μήνα.

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν θα έπρεπε να λείπουν εργατικά χέρια, αφού οι οικοδόμοι δεν ασφαλίζονται για όλες τις ημέρες του μήνα.

Είναι φανερό ότι υπάρχει εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή, που οφείλονται μεταξύ άλλων:

– Στους μηδαμινούς ελέγχους για την αποτύπωση της πραγματικής ασφάλισης των οικοδόμων από τον ΕΦΚΑ. Η κατάσταση αυτή εδράζεται και στη δυνατότητα του ΕΦΚΑ να απαιτεί και να εισπράττει τουλάχιστον τα ελάχιστα ένσημα, που απαιτούνται για κάθε οικοδομοτεχνικό έργο, υπολογίζοντάς τα με αντικειμενικό σύστημα πριν την έναρξη του έργου, αλλά και με την ολοκλήρωσή του, ακόμη και με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος.

– Επιπλέον, η δυνατότητα αντικειμενικού υπολογισμού των ενσήμων, που αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία των οικοδόμων, αξιοποιείται ώστε να βεβαιώνονται και να εισπράττονται οι εισφορές, που καταγράφονται ως “υπέρ αγνώστων“. Οι οικοδόμοι όμως δεν έχουν τύχει της αναγνώρισης και διανομής των αντίστοιχων ενσήμων.

Κατά συνέπεια, ο ΕΦΚΑ όχι μόνο δεν ελέγχει την αποτύπωση της πραγματικής εργασίας και ασφάλισης των οικοδόμων, αλλά εισπράττει εισφορές που αναλογούν στην εργασία τους χωρίς να αποδίδει τα ένσημά τους, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με τον Ν.629/1977.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει:

– Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής και της αποτύπωσης της πραγματικής εργασίας των οικοδόμων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της γενικής αρχής ασφάλισης “κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης”.

– Για το τεράστιο θέμα της αναγνώρισης και διανομής των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων στους οικοδόμους».

ΚΚΕ | ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 19/10/2024

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία