Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζοντας την Πράσινη Ανεμώνη (Anemonia viridis) ως ένα ακόμα θαλάσσιο είδος από το οποίο κινδυνεύουμε(!), με αφορμή την αλλεργική αντίδραση ενός κολυμβητή.
Η ανεμώνη είναι ένα εντυπωσιακό ασπόνδυλο ζώο, που μοιάζει με όμορφο λουλούδι. Είναι εδραίο είδος, δηλαδή είναι προσκολλημένη -συνήθως στα βράχια- δεν κινείται και δεν θα έρθει ποτέ κατά πάνω μας. Συναντάται στα ρηχά νερά μέχρι τα 20m βάθος και συχνά σχηματίζει μικρές αποικίες. Στα «πλοκάμια» της υπάρχει μία μικρή ποσότητα τοξίνης, η οποία έχει ρόλο αμυντικού μηχανισμoού έναντι στους θηρευτές της (δηλ. ικανή να αποτρέψει π.χ. ένα μικρό ψάρι).
Για να είμαστε ασφαλείς είναι προφανές ότι στη θάλασσα δεν ακουμπάμε τίποτα που δεν γνωρίζουμε και δεν αφαιρούμε τίποτα από τον βυθό. Με μία μάσκα και με μία ήρεμη παρατήρηση κάτω από το νερό μπορούμε να θαυμάσουμε τους θαλάσσιους οργανισμούς και να δούμε πολλά άγνωστα προς εμάς είδη.
Δυστυχώς αν και ζούμε σε μία χώρα όπου έχουμε μία μεγάλη ιστορία συνύπαρξης με τη θάλασσα, στα σχολεία μας δεν διδασκόμαστε τίποτα για τη θαλάσσια ζωή. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι να είμαστε και εμείς ευάλωτοι, αλλά και τα θαλάσσια είδη να κινδυνεύουν από εμάς. Η άγνοια -των πολιτών και των πολιτικών- είναι και σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει την ανεπαρκέστατη διαχείριση των θαλασσών στην Ελλάδα, που επικρατεί εδώ και δεκαετίες.