Κυριακή

22 Δεκεμβρίου 2024

Νέο σημείο συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών στην Σκόπελο το πολυιατρείο Κοσμοϋγεία

Νέο σημείο συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών στην Σκόπελο το πολυιατρείο Κοσμοϋγεία
Σε συνεργασία με την εταιρία ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ, στον χώρο της εισόδου του πολυιατρείου Κοσμοϋγεία βρίσκεται πλέον ένα ειδικό δοχείο συλλογής φορητών μπαταριών με σκοπό την ανακύκλωση.

Καλούμε όλους – ιδιώτες και επαγγελματίες- να ενσωματώσουν την πρακτική ανακύκλωσης μπαταριών στην καθημερινότητά τους, δεδομένου ότι με μια απλή κίνηση, μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους όπου καταλήγουν και συγκεντρώνονται τα βαρέα μέταλλα, τα διαβρωτικά οξέα και τα άλλα βλαβερά υλικά από τα οποία αποτελούνται οι μπαταρίες.

Πολυιατρείο Κοσμοϋγεία
Σκόπελος
Τηλέφωνο: +30 2424024500

Νέο σημείο συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών στην Σκόπελο το πολυιατρείο Κοσμοϋγεία

Τι γίνεται όταν ΔΕΝ ανακυκλώνουμε τις ληγμένες μπαταρίες μας;

Υπάρχουν πολλαπλές επιπτώσεις, στην υγεία μας, στο περιβάλλον, αλλά και στην βιωσιμότητα της οικονομίας:

Υγεία

Όταν δεν γίνεται ανακύκλωση των μπαταριών, συνήθως καταλήγουν στο δρόμο ή σε χωματερές οι οποίες πολλές φορές ξεχειλίζουν και έπειτα πολλά από τα απόβλητα καταλήγουν στο έδαφος ή στο νερό, επιβαρύνοντας τους φυσικούς πόρους με βλαβερά υλικά. Ως αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αφού οι ζωντανοί οργανισμοί απορροφούν τα βλαβερά υλικά με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Έτσι καταναλώνοντας νερό και τρόφιμα, είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης, αυτά τα βλαβερά υλικά φτάνουν μέχρι το πιάτο μας και συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσώρευση, και εκτός από μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους, προκαλεί και διάφορα προβλήματα υγείας. Πολλές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά, όπως το κάδμιο, θεωρούνται καρκινογόνα. Ακόμη, εκτός από βαρέα μέταλλα, οι μπαταρίες εμπεριέχουν και διαβρωτικά οξέα, τα οποία προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπινους οργανισμούς, κυρίως στα μάτια και το δέρμα.

Περιβάλλον

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται, και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Πιο συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης, και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες – και για το λόγο αυτό δεν διασπώνται.

Φυσικά, εάν αυτά τα υλικά παραμείνουν στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια οικοτόπων και να επηρεάσουν την βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές οι οποίες θα καίνε για μεγάλο χρονικό διάστημα απελευθερώνοντας βλαβερά αέρια τα οποία επιβραδύνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου και εντείνουν την κλιματική κρίση.

Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, εμποδίζουμε όλες τις παραπάνω δυσάρεστες επιπτώσεις της απόρριψης των μπαταριών στις χωματερές, προστατεύοντας έτσι την φύση, την υγεία, και το μέλλον μας με τον ασφαλέστερο τρόπο.

Βιωσιμότητα

Η ανακύκλωση είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει πλέον μέρος της ζωής μας. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες, ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει σχετική νομοθεσία για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης βαρέων μετάλλων: απαγορεύτηκε από την 1/1/1993 η εμπορία μπαταριών με ποσότητα υδραργύρου άνω του 0,005% κατά βάρος και έχουν θεσπιστεί τα ανώτερα όρια των βαρέων μετάλλων στο νερό, την ατμόσφαιρα και το έδαφος, καθώς και οι σχετικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Όμως, η πιο σημαντική ενέργεια ήταν η νομοθεσία για την έναρξη των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ανάλογος φορέας στην Ελλάδα για τις φορητές μπαταρίες είναι η ΑΦΗΣ.

Επιπλέον, με την ανακύκλωση, ξαναβάζουμε στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Ειδικά τα μέταλλα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών που ανακυκλώνονται σχετικά εύκολα. Μπορούμε με διάφορες βιομηχανικές μεθόδους να τα διαχωρίσουμε και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε νέα προϊόντα. Όσον αφορά την εξαγωγή των ορυκτών/μετάλλων, η ενέργεια που καταναλώνεται κατά τις διαδικασίες εξόρυξής και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνεται για την εξαγωγή των ίδιων υλικών μέσω της ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών: afis.gr

To πολυιατρείο Κοσμοϋγεία κατά τις ώρες λειτουργίας του θα δέχεται προς ανακύκλωση φορητές μπαταρίες σε καλή κατάσταση χωρίς διαβρώσεις και αλλοιώσεις.

Πολυιατρείο Κοσμοϋγεία
Σκόπελος
Τηλέφωνο: +30 2424024500

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία