Τετάρτη

16 Οκτωβρίου 2024

Όχι στα επιχειρηματικά φωτοβολταϊκά στο Θεσσαλικό κάμπο, που έκαναν την ενέργεια ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον

Τάσος Τσιαπλές, | Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας
Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη

Με αφορμή την επέλαση επιχειρηματικών ομίλων, που με γρήγορες διαδικασίες εγκαθιστούν φωτοβολταικά πάρκα σε μεγάλες εκτάσεις όλων των Δήμων του Θεσσαλικού κάμπου και αιολικά σε βουνοκορφές της Θεσσαλίας καταστρέφοντας γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, αλλά και το περιβάλλον, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταγγέλει την κυβέρνηση της Ν.Δ, τα άλλα αστικά κόμματα, τα στελέχη τους που διοίκησαν και διοικούν την περιφέρεια, που διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο και στηρίζουν αυτήν την επέλαση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ την ίδια ώρα καθυστερούν προκλητικά την αποκατάσταση των ζημιών απο τις πλημμύρες και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται τελευταία ως «αγανακτισμένοι» για την υπερκάλυψη της λεγόμενης γης υψηλής παραγωγικότητας με φωτοβολταικά, υποκρίνονται γιατί είναι υποστηρικτές και υλοποιητές της πολιτικής της Ε.Ε, της απλευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης μετάβασης, που έφεραν την επέλαση των φωτοβολταικών, αιλοικών, προκαλώντας τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την καταστροφή της αγροτικής γης και του περιβάλλοντος, προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Τα όσα ψελίζουν ο κ. Κουρέτας, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για ανάπτυξη των επιχειρηματικών φωτοβολταικών με όρους και σωστή νομοθεσία που θα προστατεύει και την αγροτική γη, είναι υποκριτικά, γιατί και με τις δικές τους πολιτικές και νόμους, δίπλα σε εκείνους της Ν.Δ, υλοποιούσαν την ΚΑΠ της Ε.Ε και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών φωτοβολταικών και στον Θεσσαλικό κάμπο και το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών.
Ενώ σήμερα που είναι διοίκηση, αναβάλουν την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και την επιτροπή περιβάλλοντος, ΜΠΕ φωτοβολταικών μονάδων, με την αιτιολγία της αναμονής έκδοσης του νέου χωρταξικού σχεδίου, όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Κουρέτας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνων της Ν.Δ, όλα τα προηγούμενα χρόνια ενέκρινα με την ψήφο τους πολλές ΜΠΕ φωτοβολταικών στην Θεσσαλία.

Η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, ψήφισε στο Π.Σ. πριν λίγους μήνες, μαζί με όλους τους άλλους, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, την Στρατηγική Μελέτη ύψους 143 εκ. ευρώ, που αφορά την υλοποίηση της «πράσινης» συμφωνίας και της ΚΑΠ, την ίδια ώρα όμως το Τεχνικό Πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2025, ύψους 200 εκ. ευρώ, προβλέπει μόλις 6,7 εκ. ευρώ για αμιγώς αντιπλημμυρικά έργα.

Ο διαχωρισμός που κάνουν ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ, σε γη υψηλής και χαμηλής παραγωγικότητας, δεν αποσκοπεί στο σταμάτημα της επέλασης των επιχειρηματικών φωτοβολταικών, αλλά στην συνέχισή της, φτάνει να είναι στο διπλανό χωράφι, στον διπλανό βοσκότοπο, στο διπλανό χωριό.

Ο περιφερειάρχης, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών και του καθένα χωριστά, ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμένη και ισόροπη ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος του λαού. Απλά επιχειρούν να κοροιδέψουν τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα, ότι μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις στον καπιταλισμό που θα βάζουν εμπόδια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Απόδειξη οι τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, για μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και η αντικατάσταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών με φωτοβολταικά και ο εκτοπισμός χιλιάδων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Το επιχείρημα ότι η «πράσινη ενέργεια» μέσω των ΑΠΕ, προωθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Φτάνει να δει κανείς την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν προκαλέσει ήδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εγκατέστησαν φωτολταικά πάρκα σε αγροτικές εκτάσεις αυξάνοντας την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ή την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων πολύτιμου δάσους για τις ανεμογεννήτριες, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, ανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα οικοσυστήματα, στήνοντας νέες εναέριες γραμμές υψηλής τάσης σε δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αγωνίζεται ενάντια στην παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον και ακλεί το λαό σ’ αυτόν τον αγώνα, για να διεκδκήσουμε:

  1. Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη.
  2. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  3. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
  4. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
  5. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  6. Διαγραφή χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  7. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.
  8. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

Η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε φθηνή ενέργεια.
Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο.

Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

15/10/2024

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία