Σάββατο

23 Νοεμβρίου 2024

8 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας | Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος

8 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας | Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος
Κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο, τουλάχιστον μία φόρα το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Με την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας, οι ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστούν καθώς βρίσκονται σε αρχικά στάδια, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες αντιμετώπισης και θεραπείας.

Ιστορικό

Κατά τον προληπτικό έλεγχο γίνεται η λήψη του ιστορικού στο οποίο επισημαίνονται οι χρόνιες ή παροδικές ασθένειες που έχει υποστεί η γυναίκα. Προκειμένου να διερευνηθούν ειδικά κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.

Γυναικολογική Εξέταση

Ο έλεγχος ξεκινάει με τη γυναικολογική εξέταση στην οποία επισκοπούνται το αιδοίο, τα χείλη και η είσοδος του κόλπου. Κατόπιν γίνεται εισαγωγή του κολποδιαστολέα (αποστειρωμένη συσκευή η οποία απάγει τα κολπικά τοιχώματα) και έτσι εξετάζεται ο κόλπος και ο τράχηλος. Με αυτό τον τρόπο θα διαγνωσθούν τυχόν μολύνσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις και ανατομικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις που υποδηλώνουν μόλυνση, τότε συστήνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανεύρεση και την θεραπεία της μόλυνση.

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ ΠΑΠ λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο. Η μόνη σύντομη ενόχληση που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα είναι κατά την ανεύρεση του τραχήλου.

Κολποσκόπηση

Σε περίπτωση παθολογικών τεστ ΠΑΠ η εξέταση συνεχίζεται και συμπληρώνεται με κολποσκόπηση. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο μεγεθύνεται η εικόνα του τραχήλου, ως αποτέλεσμα να καθοριστεί η σοβαρότητα της ανωμαλίας που εντοπίστηκε με το τεστ Παπανικολάου και κατά συνέπεια η ανάγκη θεραπείας της.

Υπερηχογράφημα

Η εξέταση συνεχίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων. Με τον υπέρηχο μετράμε το μέγεθος και τη μορφολογία της μήτρας. Παρατηρούμε για τυχόν παθολογικά ευρήματα(ινομυώματα, πολύποδες κ.α.) καθώς και την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίκερος μήτρα κ.α.). Κατόπιν ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος κ.α.). Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλάκιων κατά την γόνιμη ηλικία.

Έλεγχος Μαστών

Κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, αν μια γυναίκα είναι μικρότερη από 35 ετών τότε γίνεται ψηλάφηση. Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχουν ύποπτες περιοχές, τότε γίνεται υπερηχογράφημα ακόμα και μαστογραφία. Για τις γυναίκες που έχουν υπερβεί το 35ο έτος ή υπάρχει ιστορικό κάνουμε μαστογραφία. Ο έλεγχος των μαστών είναι αναπόσπαστο μέρος του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου και αποκτά μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου.

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες γίνεται και μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η εξέταση γίνεται στην σπονδυλική στήλη ή στα ισχία. Γίνεται μέτρηση της μάζας του οστού, γεγονός που μας δείχνει εάν υπάρχει κίνδυνος κατάγματος. Η γυναίκα για να προλάβει την απώλεια οστικής μάζας του οστού καλό είναι να περιπατάει, να αθλείται και να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν διαγνωστεί οστεοπόρωση ο ιατρός θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή τρόπου ζωής.

Ιφιγένεια Μπάτζιου

Μαία

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία