Το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες συναδέλφους, τόσο όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (Καθαριότητα, Πράσινο, κοιμητήρια, κτλ), όσο και όσους εργάζονται σε επιβαρυμένους εσωτερικούς χώρους (συνεργεία, γραφεία με ανεπαρκή κλιματισμό). Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, όπως αυτές που επικρατούν στον Βόλο και γενικότερα στην Μαγνησία, ο κίνδυνος από τις αυξημένες θερμοκρασίες πολλαπλασιάζεται, ιδιαίτερα για συναδέλφους με καρδιοαναπνευστικά και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται τις μέρες αυτές σε επαγρύπνηση. Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν συνιστά ζήτημα παλικαριάς. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τις ικανότητες μας σε προϊσταμένους και Δημοτικές αρχές, που μας πιέζουν να εργαστούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες, δήθεν για να εξυπηρετήσουμε το «κοινωνικό σύνολο». Αν τους ένοιαζε πραγματικά το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού θα έπαιρναν έγκαιρα μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα, αντί να τρέχουν να μπαλώσουν τρύπες, όπως κάνουν σήμερα. Θα ενίσχυαν, αντί να υποβαθμίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Εργασίας), που σήμερα διαθέτει για ολόκληρη την περιοχή της Μαγνησίας 4 (!) Επιθεωρητές Υγείας & Ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε οι στοιχειώδεις έλεγχοι.
Είναι εγκληματικό η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών να καταφεύγει σε απλές συστάσεις μέτρων, μόνο για «ευπαθείς ομάδες» εργαζομένων και μόνο όταν σημειώνονται θερμοκρασίες «άνω των 40 βαθμών κελσίου»!! Ειδικά για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, για μια ακόμα φορά οι κρατικοί μηχανισμοί αναπαράγουν ευχολόγια για χρήση ΜΑΠ (ενάντια στον καύσωνα!) και συστάσεις για «αποφυγή της εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσων».
Την ώρα που κυβέρνηση και Δημοτικές αρχές θεωρούν την λήψη μέτρων κόστος και βάζουν ως υπέρτατο κριτήριο όλες οι δημόσιες υπηρεσίες «να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες», οι εργαζόμενοι στους Δήμους παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωής μας. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση.
Απαιτούμε:
1. Τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα να είναι μόνιμα και δεσμευτικά από το κράτος. Είναι απαράδεκτο να περιμένουν οι εργαζόμενοι σε κάθε νέο κύμα καύσωνα νέες υπουργικές αποφάσεις και νουθεσίες.
2. Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 38 βαθμούς ή όταν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και αφόρητη.
3. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.
4. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
5. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
7. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
8. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας
Βόλος, 11/6/2024