Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 η τελετή του Αγιασμού στο Γυμνάσιο Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες» από τον Πατέρα Νικόλαο, παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας: μαθητών, εκπαιδευτικών, Γονέων-Κηδεμόνων.
Στον Αγιασμό παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Στ. Περίσσης.
Ομιλίες και συμβουλές – νουθεσίες προς τους μαθητές για καλή Σχολική χρονιά εκφώνησαν ο π. Νικόλαος, ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Παλαιολόγος.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων εύχονται σε όλους μια σχολική χρονιά με υγεία, αλληλεγγύη και δημιουργία!
Χαιρετισμός για τη νέα σχολική χρονιά από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Σκοπέλου κ. Χρήστο Παλαιολόγο
Σεβαστέ μας Πάτερα Νικόλαε, αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αγαπητά μέλη της σχολικής επιτροπής και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, καλημέρα. Χαιρόμαστε που σας έχουμε όλους κοντά μας!
Αρχικά, επιθυμούμε να καλωσορίσουμε τα παιδιά της Α’ τάξης και να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές για μια όμορφη και εποικοδομητική σχολική χρονιά.
Το σχολείο αποτελεί για σας μια δεύτερη οικογένεια, πρόθυμη να σας προσφέρει ευκαιρίες προκειμένου να απολαύσετε μια πορεία πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις, που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.
Σήμερα, στο ξεκίνημα μίας νέας σχολικής χρονιάς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας το γεγονός ότι πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους από τη Περιφέρειά μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες τεράστιες φυσικές καταστροφές.
Έχουν χαθεί οι συγγενείς, οι περιουσίες τους και η πρόσβασή στις βασικές ανάγκες όπως το νερό και η τροφή, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η καθημερινότητά τους έχει ανατραπεί ριζικά.
Για πολλά παιδιά λοιπόν φέτος η απόκτηση των καρπών της μόρφωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Αυτό όμως που είναι σίγουρα βέβαιο είναι ότι τα παιδιά αυτά θα προτιμούσαν να βρίσκονται στη θέση σας αυτή τη στιγμή, να χαίρονται την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης του νησιού μας και τη δυνατότητα να ονειρεύονται το μέλλον.
Έτσι λοιπόν κάθε φορά που σκεφτόσαστε «πω πω, άλλη μια μέρα στο σχολείο» ας αναλογιστούμε και ας προσευχηθούμε γι’ αυτά τα παιδιά, αλλά και εκατομμύρια άλλα, που έτυχε να είναι ή να έχουν γεννηθεί σε προβληματικές περιοχές και δεν είναι σίγουρο πως το πρωί μπορούν να ξεκινήσουν για το σχολείο τους.
Οι φυσικές καταστροφές διαδέχονται η μία την άλλη, το κλίμα αλλάζει με απρόβλεπτο τρόπο. Το ζήσαμε κι εμείς εδώ στη Σκόπελο το 2015. Τα μεγάλα συμφέροντα και ο ευδαιμονισμός οδηγούν το πλανήτη μας στη καταστροφή.
Και το ερώτημα είναι: ΤΙ μπορούμε ΕΜΕΙΣ να κάνουμε; Και βέβαια η απάντηση δεν είναι απλή.
Όμως είμαστε στο Εμείς / δεν είμαστε στο Εγώ / γι’ αυτό και λάβατε τη πρόσκληση, διότι ήταν βαθιά επιθυμία μου να είστε όλοι εσείς εδώ.
Το Εμείς είναι πρώτα απ’ όλα οι μαθητές μας! Δεν είναι όμως μόνοι. Έχουν στήριγμα τη πολιτεία και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο. Έχουν στήριγμα τους υπέροχους ανθρώπους που αποτελούν τη σχολική επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Έχουν στήριγμα εσάς, τους γονείς τους ,που θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Κι έχουν βέβαια στήριγμα εμάς τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που ασκούμε το μέγιστο λειτούργημα του εκπαιδευτικού.
Θ’ αγωνιστούμε, ο καθένας με τον τρόπο του αλλά και όλοι μαζί. Θ’ αγωνιστούμε για το περιβάλλον, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και το κοινό μας όραμα να ζούμε στον ευλογημένο τόπο μας με αξιοπρέπεια. Θα δανειστώ τα λόγια του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου που τόσο επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές και αναφέρεται σ’ ένα παλιό αφρικάνικο παραμύθι:
«Έχει αρπάξει φωτιά το δάσος και όλα τα ζώα τρέχουν έντρομα να απομακρυνθούν. Ένα κολιμπρί όμως (ένα πουλί 2,5 εκ), παίρνει συνεχώς με το στόμα του μια σταγόνα νερό και το ρίχνει στη φωτιά. Τα άλλα ζώα το ρωτούν “μα τι κάνεις;”, κι αυτό απαντά “κάνω αυτό που μου αναλογεί”». Αν κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί, τότε ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι εμείς εδώ αυτό που μας αναλογεί. Θέλουμε ένα σχολείο που να σέβεται το περιβάλλον και ν’ αγωνίζεται για τη προστασία του. Ένα σχολείο πρωτοπόρο και ανοικτό στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας. Ένα σχολείο ειρηνικό που η βία δεν έχει καμιά απολύτως θέση. Ένα σχολείο με σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του τόπου, που να ν’ απολαμβάνει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας και μαζί μ’ αυτή να συμβάλει στην ουσιαστική πρόοδό και ευημερία της.
Και σ’ αυτό το σημείο (και πριν τελειώσω) να πούμε πως οι συνάδερφοι που θα είναι δίπλα στα παιδιά σας φέτος, έδωσαν το καλό παράδειγμα για αυτή την «άνοιξη» που θέλουμε να έρθει στο σχολείο μας. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι από τη Σκόπελο κι όμως … αυτές τις προηγούμενές μέρες της σιωπής, αυτοί δούλευαν αθόρυβα, εντατικά και έφεραν τα πάνω-κάτω στο σχολείο μας. Ταξινόμησαν και κατέγραψαν μεγάλο όγκο βιβλίων, υλικών και γενικά τη περιουσία του σχολείου (θρανία, καρέκλες, πειραματικές διατάξεις) μια δουλειά που εκκρεμούσε χρόνια και έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε ώστε να μπορούμε σύντομα να τα δηλώσουμε στη κατάλληλη πλατφόρμα και στη συνέχεια να έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από το κράτος νέο εξοπλισμό. Οι συνάδερφοι αυτοί αρχειοθέτησαν ένα τεράστιο όγκο χαρτιών, ανασκούμπωσαν τα μανίκια, καθάρισαν και απέσυραν πολύ προσεκτικά και με γνώση, επικίνδυνα χημικά από τους φωριαμούς που είχαν βαλτώσει για χρόνια και εγκυμονούσαν κίνδυνο για όλους μας. Αυτά και πολλά άλλα έγιναν αυτές τις μέρες στο χώρο του σχολείου από τους εκπαιδευτικούς που έχω δίπλα μου.
Ας κάνουμε λοιπόν αυτό που έκανε το μικρό κολιπμρί, αυτό που μας αναλογεί.
Το καλύτερο!