Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων Σποράδων [φωτογραφίες και αποτελέσματα]

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων Σποράδων
Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΙΟΒΑΘ και της  Ε.Α.Θ./ Ε.Ι.Ο κα Εριφύλη Βαρδάκη ευχαρίστησε όλα τα πληρώματα που ήρθαν για να πάρουν μέρος από Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Λίμνη Ευβοίας, Ράχες, Βόρεια Μακεδονία και φυσικά από τον Βόλο, τις Επιτροπές που έκαναν τα πάντα προκειμένου να διεξαχθεί ένας επιτυχημένος αγώνας, τον Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή της Αλοννήσου, το Λιμεναρχείο Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαιτέρως την κα Κολυνδρίνη, γιατί χωρίς τη βοήθεια τους θα ήταν αδύνατο, λόγω υψηλού κόστους, να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο 33ος αγώνας Βορείων Σποράδων, ο οποίος συνδιοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο αγώνας έχει έδρα και ορμητήριο την Αλόννησο. Έτσι την Παρασκευή 2 Ιουνίου 18  σκάφη από 8 ομίλους όλης της χώρας, αλλά και ένα από τον Ναυτικό Όμιλο της Λίμνης Οχρίδας, έδωσαν το παρόν στο Πατητήρι για την καθιερωμένη συνάντηση κυβερνητών.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΤο Σάββατο το πρωί, οι καιρικές προβλέψεις δεν ήταν και πολύ αισιόδοξες. Δεν έδιναν άνεμο ικανοποιητικής έντασης και διάρκειας ώστε να φαίνεται πιθανός ο τερματισμός της 2ης ιστιοδρομίας των 30Ν.Μ. Λίγη ώρα όμως πριν την εκκίνηση ένας νοτιοανατολικός με ένταση 5-7 κόμβους, σταθεροποιήθηκε, στις 10.30 δόθηκε η εκκίνηση και τα σκάφη κατευθύνθηκαν προς το πρώτο σημείο στροφής, το Ν.Δ. άκρο  των νήσων Αδελφών. Όσα  σκάφη κρατήθηκαν στο αριστερήνεμο μπράτσο προς την δεξιά πλευρά του στόλου, ευνοήθηκαν από σιγόντα και πλησίασαν πρώτα το σημείο στροφής .

Εκεί ο αέρας έχασε ένταση και έγινε ασθενής Β.Α., οπότε το ανέβασμα προς την βαθμολογική πόρτα, στη Στενή Βάλα και με τα κόντρα θαλάσσια ρεύματα έγινε πολύ αργό. Όταν έφτασαν τα σκάφη στο άκρο της Περιστέρας, μπήκαν ξανά σε περιπέτειες, καθώς ο ασταθής άνεμος άργησε να τα φέρει στη γραμμή της βαθμολογικής πόρτας στη Στενή Βάλα.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων Σποράδων1ο  πέρασε στις 14.33′.40″ το HAKUNA MATATA και ακολούθησαν στις 14.58′.01″ το MAXIMA, στις 15.15′.54″ το  GRANMA X και μέχρι τις 18.28′.0″3 είχαν περάσει την «πόρτα» όλα τα σκάφη.

Από εκεί τα σκάφη συνέχισαν προς την Κυρά Παναγιά, όπου θα έπρεπε να περιπλεύσουν την Πελέρισσα και να κατέβουν προς τη Στενή Βάλα για τον τερματισμό.

Ο άνεμος όμως δεν τους έκανε τη χάρη και η μάχη δόθηκε με προδιαγραμμένη την ήττα.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΤα σκάφη προσπάθησαν αξιέπαινα στο στενό ανάμεσα στην Αλόννησο και την Περιστέρα, χωρίς αέρα και με κόντρα ρεύμα. Οι κυβερνήτες βλέποντας ότι  το χρονικό όριο τερματισμού δεν τους έφτανε για να τερματίσουν, άρχισαν να δηλώνουν εγκατάλειψη. 6 σκάφη όμως, το HAKUNA MATATA, το MAXIMA ,το DAMSON, το SELANA, το ANASA και το  ZEFYROS συνέχισαν να αγωνίζονται.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΔυστυχώς όμως ο καιρός δεν τους αντάμειψε και έτσι παρά τις προσπάθειες κανένα σκάφος δεν τερμάτισε εντός του χρονικού του ορίου στην 2η ιστιοδρομία.

Το βράδυ πληρώματα και επιτροπές διασκέδασαν στη Στενή Βάλα, ενώ και πολλοί που είχαν νοικιάσει αυτοκίνητα, επισκέφτηκαν τη Χώρα, αλλά και τις κοντινές παραλίες.

Την Κυριακή ήταν προγραμματισμένη η 3η Ιστιοδρομία, Στενή Βάλα – Αδέλφια – Κόρακας – Πατητήρι. 23 Ν.Μ. Η πρόβλεψη έδινε σημαντικά ισχυρότερο άνεμο με μικρή χρονική διάρκεια όμως, οπότε η Επιτροπή φοβούμενη ότι τα σκάφη δεν θα κατάφερναν να τερματίσουν εντός των χρονικών τους ορίων, επέλεξε την Εναλλακτική διαδρομή, που ήταν σαφώς μικρότερη, όπως αυτό προβλεπόταν και στην Προκήρυξη του αγώνα.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 10.30 με 10-12 κόμβους και το ΜΕΛΙΠΛΩΗ με το GRANMA X έφυγαν υποδειγματικά μπροστά με τα μπαλόνια τους.

Λίγο αργότερα, υπήνεμα της Περιστέρας, η διεύθυνση του ανέμου έκανε παιχνίδια με τον στεριανό, τα περισσότερα μπαλόνια κατέβηκαν και η πορεία συνεχίστηκε με κλειστή πλαγιοδρομία προς το ΒΑ άκρο των Αδελφών. Εκεί τα μπαλόνια ξαναανέβηκαν, η πλεύση ήταν πρύμα με τσίμα, οπότε ο στόλος δεξήνεμος με μπαλόνια έφτασε στο ΝΔ άκρο των Αδελφών. Η υπόλοιπη διαδρομή προς τον τερματισμό και το Πατητήρι ήταν ανοιχτή πλαγιοδρομία προς δευτερόπρυμα, με σιγόντα, κάποιοι άλλαξαν τα μπαλόνια με πιο «ρηχά» πανιά ενώ άλλοι κράτησαν τα μπαλόνια τους δουλεύοντας τα σιγόντα.

Έτσι όλα τα σκάφη απόλαυσαν έναν ωραίο αγώνα και όλα τερμάτισαν στην 3η ιστιοδρομία. Πρώτο πήρε την «κανονιά» το HAKUNA MATATA στις  12.07′.42″ και ακολούθησαν το GRANMA X στις 12.12’38″  και το MELIPLOE  στις 12.16′.44″, ενώ στις  12.49’.42″ τερμάτισε και το τελευταίο σκάφος.

Όλοι οι ιστιοπλόοι ευχαριστημένοι, απόλαυσαν τις ομορφιές της Αλοννήσου κάνοντας εκδρομές αλλά και επίσκεψη στο μουσείο. Το βράδυ στις 21.30  έγινε στο λιμάνι στο Πατητήρι η καθιερωμένη τελετή λήξης και οι απονομές των κυπέλλων στους νικητές.

Ο δήμαρχος κ. Βαφίνης αλλά και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φλωρούς και Σκιάνης είχαν φροντίσει τον χώρο και είχαν ετοιμάσει μπουφέ με τοπικά προϊόντα και άφθονη  σαγκρία για όλους  αγωνιζόμενους, επιτροπές και φίλους.

Όμως και όλες τις προηγούμενες ημέρες οι άνθρωποι του Δήμου Αλοννήσου και του Λιμενικού Ταμείου ήταν δίπλα στους διοργανωτές για να βοηθήσουν σε όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν, φρόντισαν για  τον χώρο πρόσδεσης των σκαφών, παραχώρησαν χώρο για τα υλικά,φρόντισαν για τα φουσκωτά της Επιτροπής Αγώνα και μαζί με τον Λιμενάρχη Αλοννήσου έδιναν τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΣτην ομιλία της η πρόεδρος του ΙΟΒΑΘ και της  Ε.Α.Θ./ Ε.Ι.Ο  κα Εριφύλη Βαρδάκη ευχαρίστησε όλα τα πληρώματα που ήρθαν για να πάρουν μέρος από Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Λίμνη Ευβοίας, Ράχες, Βόρεια Μακεδονία και φυσικά από τον Βόλο, τις Επιτροπές που έκαναν τα πάντα προκειμένου να διεξαχθεί ένας επιτυχημένος αγώνας, τον Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή της Αλοννήσου, το Λιμεναρχείο Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαιτέρως την κα Κολυνδρίνη, γιατί χωρίς τη βοήθεια τους θα ήταν αδύνατο, λόγω υψηλού κόστους, να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση.

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΑκολούθησαν  οι απονομές στους νικητές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ ΓΕΝΙΚΗΣ

1ος Νικητής σκάφος MAXIMA κυβερνήτης Βασίλης Κανατούλας ΟΕΑ-ΝΑΒ

2ος Νικητής σκάφος DAMSON κυβερνήτης Γιώργος Ζαχαρίου Ι.Ο.Β.Α.Θ.

3ος Νικητής σκάφος MYTILANA κυβερνήτης Γιώργος Γιακουλάκης Ν.Ο.Θ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι ΓΕΝΙΚΗΣ

1ος  Νικητής  σκάφος  HAKUNA MATATA κυβερνήτης  Θύμιος  Μπάστης  Ι.Ο.Β.Α.Θ.

2ος Νικητής σκάφος GRANMA  X κυβερνήτης Χριστόφορος Πριτσούλης  Ν.Ο.Θ

3ος Νικητής σκάφος MELIPLOE κυβερνήτης Θανάσης  Πινιάρης ΝΟΒ-Α

OVERALL Νικητές

 1ος Νικητής HAKUNA  MATATA

2ος Νικητής MAXIMA

3ος Νικητής DAMSON

Στην Αλόννησο ο ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων ΣποράδωνΜετά το τέλος  των απονομών ο δήμαρχος κ.Βαφίνης,ο οποίος είναι και ιστιοπλόος, έδωσε τιμητικές πλακέτες  σε όλους τους κυβερνήτες και τις επιτροπές και στην ομιλία του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες υποσχόμενος ότι πάντα θα στηρίζει τη διοργάνωση.

Η βραδιά έκλεισε με τον πλούσιο μπουφέ, άφθονη σαγκρία και πολύ κουβέντα, ενώ η όλη διοργάνωση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες με γλέντι στο μπαράκι στο Πατητήρι.

Όλοι έδωσαν ραντεβού το 2024.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία