Πέμπτη

17 Οκτωβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Η πολιτική τους αφήνει πίσω στάχτες και αποκαΐδια

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Η πολιτική τους αφήνει πίσω στάχτες και αποκαίδια
Τα Δασαρχεία παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς δασεργάτες και δασοφύλακες, με τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, μέσα και εξοπλισμό.

Χάνονται ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες και φυσικός πλούτος, λόγω της απουσίας πολιτικής δασοπροστασίας-πυροπροστασίας απο κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, με προτεραιότητα την πρόληψη

Ατέλειωτα πύρινα μέτωπα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, με το λαό να πληρώνει για μία ακόμη φορά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους και της κυβέρνησης, που έχουν αφήσει κυριολεκτικά “γυμνό” το λαό απέναντι στις φλόγες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πυρόπληκτους, σε όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και σε όλους τους εργαζόμενους που επιχειρούν.

Στεκόμαστε απέναντι στο επικίνδυνο ρατσιστικό παραλήρημα ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων, που θέλουν να τα φορτώσουν όλα σε μετανάστες.

Ο «αντιπυρικός σχεδιασμός» μεταφράζεται ακόμα μια φορά στο «τρέξτε να σωθείτε» την ώρα που οι φωτιές καταστρέφουν τα σπίτια του λαού, το φυσικό πλούτο της χώρας.

Οι ευθύνες είναι εγκληματικές!

Η κυβέρνηση μιλάει για πόλεμο…, αλλά τα «πολεμοφόδια» τα στέλνει στον πόλεμο Ουκρανίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας…

Τα κενά στην πυροσβεστική φτάνουν τις 4.500 οργανικές θέσεις. Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι λιγοστά σε σχέση με τις ανάγκες και τα περισσότερα «γερασμένα».

Τα Δασαρχεία παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς δασεργάτες και δασοφύλακες, με τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, μέσα και εξοπλισμό.

Στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου, του Κισσάβου και των άλλων βουνών της Θεσσαλίας, δεν γίνονται πάνω απο 30 χρόνια τώρα, καθαρισμοί των δασωμένων περιοχών.

Σημειώνουμε επίσης ότι τις κενές οργανικές θέσεις των δασικών υπηρεσιών η κυβέρνηση της ΝΔ, τις κατάργησε με την μεταφορά τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ.

Και όλα αυτά, λόγω της δραστικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης  σ’ αυτές τις υπηρεσίες  και από την σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος που πρέπει να μειώνεται συνεχώς για να εξασφαλίζονται πόροι για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μιας πολιτικής που πάει χέρι-χέρι με την εμπορευματοποίηση της γης, της παράδοσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και προστατευόμενων περιοχών στους επιχειρηματικούς ομίλους της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» των ΑΠΕ, στους τουριστικούς ομίλους και τους μεγαλοκατασκευαστές, την οποία υπηρετούν πιστά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού και στηρίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τώρα τον κ. Κουρέτα.

Η Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, έχει αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα στη διοχέτευση χρήματος στους επιχειρηματίες, μετατρέποντας τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς αναθέσεων. Όταν μιλάνε για «συνδρομή» στο έργο της Πυρόσβεσης εννοούν ενοικίαση με απευθείας αναθέσεις μηχανημάτων έργου, υδροφόρων κλπ.

Η λέξη «πρόληψη» λείπει από την πράξη, τις αποφάσεις τους και τις χρηματοδοτήσεις τους.

Φτάνει πια!

Τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές, να μην υπάρξουν περισσότερες καταστροφές.

Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύεται μόνιμα η ζωή και η περιουσία του λαού και το περιβάλλον.

Σήμερα απαιτείται ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής για την αντιπυρική αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία.

Σήμερα χρειάζονται γενναία κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Άμεσες μαζικές προσλήψεις σε Π.Υ, Δασική Υπηρεσία, πολιτική προστασία, ενίσχυση με σύγχρονα μέσα και υλικό.

Απαιτείται όμως και να καταργηθεί το πλαίσιο χρήσεων γης που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διαχείριση και προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο.

Σήμερα χρειάζονται γενναία κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Άμεσες μαζικές προσλήψεις σε Π.Υ, Δασική Υπηρεσία, πολιτική προστασία, ενίσχυση με σύγχρονα μέσα και υλικό.

Ταυτόχρονα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες απο κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμους, για:

  • Την ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή και διαβίωση όσων καταστράφηκαν τα σπίτια τους για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν καθώς και για την προστασία των περιουσιών τους από επιτήδειους στις πληγείσες περιοχές.
  • Άμεση αποκατάσταση της παροχής νερού, ηλεκτρικού σε όλες στις πληγείσες περιοχές
    Την άμεση ουσιαστική οικονομική στήριξη όσων έχουν πληγεί και δεν μπορούν να εργαστούν, με προτεραιότητα όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  • Γρήγορη και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών. Πλήρη αποζημίωση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.
  • Πλήρη κάλυψη -στο 100%- των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.
  • Άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που κάηκαν.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία